Educație socială și financiară pentru tinerii de pe ambele maluri ale rîului Nistru




  


COE Logo Quadri  

With funding from ADAlogo LPP

Comunicat de presă

06 aprilie 2015, s. Varnița, r. Anenii-Noi.

S-a dat start proiectului “Educație socială și financiară pentru tinerii de pe ambele maluri ale rîului Nistru”.

Scopul proiectului este dezvoltarea și implicarea tineretului în viața comunitară prin intermediul educației social-financiare, precum si încurajarea interacțiunii dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. În prima etapă a proiectului au fost organizate două mese rotunde în satele Varnița și Chițcani (3 aprilie și 7 aprilie), cu participarea reprezentanţilor autorităţilor publice locale, administraţiei şcoliilor, reprezentanţilor comunităţii, a tinerilor implicaţi activ în viaţa comunitară , precum şi a reprezentanţilor atelierelor de creaţie (la  Chițcani au fost prezente 24 persoane, iar la Varnița 27).  

Sarcinile  proiectului sunt: instruirea a 24 tineri din satele Varnița și Chițcani și crearea a două cluburi sociale în casele de cultură din aceste două localități.

Evenimentele planificate  în cadrul proiectului:

  • Concurs de eseuri cu tema “Cum pot să-mi ajut comunitatea?“,
  • Eveniment de prezentare a participanților,
  • Un  training de 3 zile, unde tinerii vor putea reflecta asupra identității sale, își vor recapitula drepturile și responsabilitățile, vor învăța cum să-și planifice și  gestioneze resursele,
  • Iarmarocul final - prima inițiativă socială, 
  • -       Deschiderea a două cluburi sociale pentru tinerii din satele Varniţa şi Chiţcani.

Pe parcursul proiectului, 24 tineri din satele Varnița și Chițcani vor participa la activități interactive, jocuri de comunicare și cooperare, precum și vor dezvolta inițiative sociale și financiare pentru comunitatea sa, vor participa la ateliere de creație și vor însuși diverse tehnici de lucru (decupaj, modelare din lut polimeric, scrapbooking, etc.).

Cluburile din satele Varnița și Chițcani vor deveni o platformă pentru tinerii activi social, unde aceștia se vor reuni pentru a comunica, planifica și organiza mici proiecte, menite să schimbe spre bine viața satului natal.

Proiectul este realizat cu suportul Consiliului Europei și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) în cadrul programului “Măsuri de consolidare a încrederii între malurile râului Nistru”.

Echipa implementatoare: “Femeie.Speranţă.Viitor.” s. Varniţa, „Vector Verde” mun. Chişinău, “Rezonance” or. Bender, “Выбор молодых” or. Bender.

Contacte: vstefaniuc@mail.ru, lena.surugiu@gmail.com