Monitorizarea documentele publice în vizorul Centrul CONTACT



1796008 706957799384942 8826203500566056591 o

In perioada 16-17 octombrie, la Chișinău, Centrul CONTACT a organizat trainingul „Monitorizarea documentelor publice". Astfel, 29 de membri ai Coaliţiei pentru Dezvoltare Regională din Republica Moldova s-au expus asupra identificării elementelor de monitorizare a documentelor publice. La întrunire au luat parte lideri ai ONG-urilor, reprezentaţi ai APL- urilor, experți locall.

În debutul ședinței, Aleona Veselovscaia coordonatorul programului din partea Centrului CONTACT a declarat că această platformă este o rampă de monitorizare foarte eficientă, care vizează perfecționarea cadrului legal ce reglementează activitatea socio-economică în mediul rural, dar şi pe promovarea şi elaborarea politicilor publice europene orientate spre dezvoltarea economică şi regională a RM. În principal este monitorizată implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională 2013-2015, dar și Strategia de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural din Moldova 2014-2020.

Astfel, s-a mizat pe metodologia, modul de organizare şi etapele monitorizării documentelor publiice. Totodată, s-a accentuat pune accent pe identificarea gradului de executare a actului, determinarea dacă obiectivele și/sau scopul actului au fost îndeplinite, determinarea unor eventuale consecințe neprevuzute sau negative, identificarea gradului de acțiune a actului normativ, constatarea realizării scopurilor, identificarea cauzelor inaplicabilității, recomandărilor în asigurarea acțiunii actului normativ.

Aleona Veselovscaia a menționat importanța implicării societății civile în acest proces, care trebuie să fie unul sustenabil.
Precizăm, că Centrul Contact susţine implicarea tuturor organizaţiilor naționale, regionale şi locale din ţară, prin aderarea la Coaliţia de Dezvoltare Regională din Republica Moldova şi urmăreşte perfecţionarea cadrului legal ce reglementează dezvoltarea regională, activitatea socio-economică în mediul rural. Coaliția pentru Dezvoltare regională va cuprinde aria zonelor din nordul, sudul şi centrul ţării.

Prin activitatea sa, Coaliţia implică toţi actorii locali în procesul decizional prin monitorizarea politicilor publice şi promovarea dezvoltării durabile regionale.

Coaliţie pentru Dezvoltare Regională este o alianţă de asociaţii, constituită prin liberul consimţământ al reprezentanţilor organizaţiilor membre. Proiectul este implementat prin intermediul grantului acordat prin Centrul Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Proiectul SECTOR. Acest proiect este finanţat de către Guvernul Suediei, Centrul Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est. Guvernul Suediei nu îşi asumă nici o responsabilitate, explicită sau implicită, pentru daune care pot surveni activităţile beneficiarilor săi. Opiniile exprimate în această publicaţie nu reprezintă în mod necesar politicile sau opiniile donatorilor.

Persoana de contact Aleona Veselovscaia, coordonator de programe Centrul CONTACT tel 022, 23.39. 47, elena.veselovskaia@gmail.com