Desfăşurarea trainingului „Voluntariatul – cheia schimbărilor sociale în Moldova”, Łódź, Polonia



10438338_10152500139932521_6047446682571678811_n

Asociaţia obştească „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV) din Moldova, în parteneriat cu Fundaţia pentru Educaţia şi Dezvoltarea Societăţii Civile (FERSO) din Polonia, a organizat trainingul „Voluntariatul – cheia schimbărilor sociale în Moldova”, înŁódźPolonia, în perioada 30 iunie – 4 iulie 2014. În cadrul evenimentului au participat 19 Coordonatori de Voluntari din diferite ONG-uri şi autorităţi publice centrale din Republica Moldova. Scopul instruirii a fost de a asigura facilitarea transferului de experienţă în pregătirea şi organizarea de activităţi de voluntariat în domeniul sănătăţii.

Instruirea realizată de trainerii „FERSO” a avut loc atât în limba română cât şi cu traducere din limba poloneză în limba română. Le suntem recunoscători dnei Dana Solonean şi dnei Aleksandra Bukowczyk-Stranz pentru profesionalism şi carismă în procesul de prezentare a informaţiei atât de preţioase pentru participanţi. Pe parcursul a cinci zile s-au învăţat diverse tehnici de organizare, mediere, dezvoltare şi motivare a voluntarilor. Informaţia a fost structurată pe subiecte, în felul următor: Ce înţelegem prin voluntariat; Managementul voluntariatului – introducere şi orientare în ciclul voluntariatului; Managementul voluntariatului – delegarea sarcinilor; Managementul voluntariatului – supervizarea, evaluarea şi recunoaşterea; Provocări în lucrul cu voluntarii; Cum să organizezi un eveniment cu voluntari. 

Sesiunile de instruire au alternat cu vizite de studiu, precum şi excursii prin oraşele poloneze Łódź şi Varşovia. Vizitele de studiu au fost organizate la asociaţiile „FERSO”„Caritas”„Hospiciul din Łódź”„Agrafka”„I hear the heart” (Ascult inima). Acestea au fost ocazii deosebite pentru a avea acces la bune practici, a stabili relaţii internaţionale între organizaţii şi a face schimb de experienţă utilă. Vedeţi aici fotografiile postate pe pagina FaceBook a Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat (Coaliţia Voluntariat).

Menţionăm că experienţa unică obţinută în cadrul trainingului va fi utilizată de participanţi pentru a organiza 2 activităţi de voluntariat în domeniul sănătăţii, una în cadrul Săptămânii Naţionale a Sănătăţii (SNS) 2014 din iulie-august, iar cealaltă în şcoli în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2014 din septembrie-octombrie anul acesta. Cele 2 evenimente naţionale menţionate anterior sunt organizate în cadrul proiectului Promovarea voluntariatului prin extinderea activităţilor de voluntariatului în rândul tinerilor” finanţat prin Programul de granturi al Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Voluntariatul – cheia schimbărilor sociale în Moldova” finanţat în cadrul Programului polono-american al Fundaţiei Libere „Regiunea în transformare” (RITA), implementat de Fundaţia pentru Educaţia şi Dezvoltarea Societăţii Civile (FERSO) din Polonia în parteneriat cu Asociaţia obştească „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV) din Moldova.