Cronica taberei de vară "Iubește-ți rîul!": ziua a patra



colaj 11Miercuri, 2 iulie, o nouă zi petrecută în tabăra de vară ,,Iubește-ți rîul!”.  Grupul nostru  de voluntari se află acum pe teritoriul taberei ,,Stejărel” din s. Scoreni, r-nul Strășeni. Activitățile  ce urmează să fie realizate pe parcursul zilei sunt diverse. Programul zilei  corespunde așteptărilor și dorințelor noastre, a tinerilor voluntari dornici de a face o nouă schimbare. De dimineață suntem bine organizați și pregătiți  pentru expediția-raid la pas pe rîul Bîc în municipiul Chișinău. Ajunși la fața locului, unde rîul Bîc intră în municipiul Chișinău, suntem  bine echipați pentru efectuarea monitoringului biologic. Am constatat că rîul nu este lipsit de vietăți, precum menționa primarul Chișinăului. Dovada acestei concluzii a fost speciile de macronevertebrate observate în apa rîului la intrare în Chișinău. Analiza apei s-a realizat cu succes. Apoi, am continuat expediția pe malul rîului Bîc de pe str. Calea Moșilor. Însoțiți de reprezentanții Agenției Ecologice, contribuția și reacția domnilor nu a fost pe măsura  așteptărilor noastre. Obosiți, dar totuși dornici de a produce schimbări în atitudinea  autorităților, am mers împreună la domnul primar Dorin Chirtoacă. Chiar dacă s-a lăsat așteptat, totuși discuția noastră a decurs cu succes, deoarece am decis împreună că se poate mobiliza pentru a găsi o soluție a problemelor majore, iar cea mai importantă fiind apa de canalizare, ce ajunge în rîu. S-a  decis că se vor căuta sursele de poluare, iar cei care deversează apele de canalizare să fie pedepsiți. La fel, să lucrăm împreună pe afluentul rîului de pe str. Tăbăcăria Veche, intersecție cu Calea Basarabiei. Cu speranța că tot ce s-a vorbit nu a fost în zadar, iar  mesajul nostru privind  diminuarea surselor de poluare  va trezi spiritul ecologic în sufletul populației, am mers la pregătirile pentru flash-mob-ul, pe care-l organizăm cu Just Friends Academy. Flash-mob-ul urmează să-l prezentăm sîmbătă pe str.Calea Basarabiei cu intenția de a stopa spălatul ilegal al transportului auto în apele rîurilor. La sfîrșitul zilei am discutat despre evenimentele organizate și am relatat fiecare dintre noi istorioare personale ce țin de implicarea în activități cu subiect ecologic.
NU RENUNȚAȚI SĂ FIȚI CU OCHII PE NOI ȘI URMĂRIȚI-NE ACTIVITĂȚILE!

                                                                                                         Realizat de: Răzmeriță Svetlana
                                                                                                                               Prisacari Tanea
                                                                                                                               Trăistar Mihaela     

flagAcest eveniment este organizat în cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.