Doua maluri prinse-n hora



Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului

“Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

finanţat de Uniunea Europeană,

co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

 

Asociația Culturală „VESELIA” a lansat un proiect socio-cultural

DOUĂ MALURI PRINSE-N HORĂ.

Este o premieră pentru Republica Moldova, ţinând cont că din 1992 până în prezent nu s-a desfășurat nici un eveniment cultural comun de proporţii, ce ar implica colective artistice din ambele părți ale Moldovei. Or, anume cultura uneşte şi cimentează relaţiile unui popor, anume cultura crează o naţiune cu verticalitate, greu de manipulat şi rezistentă la toate obstacolele, anume cultura oferă oamenilor încredere în forţele proprii şi în ziua de mâine.

 Tocmai de aceea, proiectul în cauză îşi propune să contribuie la consolidarea comunităților de pe amblele maluri ale Nistrului prin intermediul dansului și cântecului popular autohton. Materializarea ideii se va produce prin intermediul a două organizaţii Asociaţia Culturală „VESELIA” şi Colectivul Coreografic ”Raduga”. Mai întâi, vor fi confecționate costume populare pentru copiii ambelor colective artistice, vor fi înregistrate în studio muzica populară corespunzătoare. Coreografii din Chișnău vor organiza 10 master class-uri în coreografie pentru transnistreni, respectiv cei de la Casa cu copii orfani și copii ramași fără grijă părintescă” (Tiraspol) vor învăța să danseze dansuri populare moldovenești, să cânte colinde și cântece populare. Proiectul va culmina cu 6 concerte extraordinare (3 in Transnistria: Tiraspol, Dubăsari, Grigoriopol și 3 in partea dreaptă a Nistrului – Soroca, Comrat și Chișinău).

Proiectul este realizat cu contribuţia financiară a UE şi PNUD. De asemenea, este susţinut de mai mulţi parteneri media, care nu numai vor mediatiza pas cu pas activităţile proiectului, ci şi vor împărtăşi experienţa în cadrul conferinţei de presă din Tiraspol şi Chişinău.