Ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei a inaugurat sediul Oficiului GIZ la Chişinău în timpul vizitei de lucru în Republica Moldova



La 20 iunie 2014, Ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, Gerd Müller, a inaugurat sediului Oficiului GIZ Chişinău. Evenimentul a avut loc în contextul vizitei sale de lucru, prilejuită de negocierile guvernamentale moldo-germane, care au loc în fiecare an și în cadrul căruia se stabilesc domeniile de asistență externă și de cooperare bilaterală.

„În 2015, Guvernul Germaniei va sprijini cu 15 milioane de euro diferite sectoare, contribuind astfel la dezvoltarea Republicii Moldova. Curând urmează a fi semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, iar sprijinul Germaniei vine astfel să sporească vizibilitatea ţării. Deschiderea oficiului GIZ marchează creşterea acestui suport şi accentul pe mecanisme pentru oameni, pe infrastructură mai modernă şi servicii mai de calitate pentru cetăţeni", a afirmat ministrul german Gerd Müller la inaugurare.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova, Marcel Răducan, a subliniat: „Deschiderea acestui oficiu semnifică intensificarea cooperării dintre Republica Moldova şi Germania. Aşteptăm o colaborare şi mai productivă, fiind onoraţi de încrederea acordată de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare".

În Moldova, GIZ implementează proiecte finanţate de guvernele Germaniei, Suediei, României şi Uniunea Europeană, în sumă totală de aproximativ 23 milioane de euro.

Gama largă de servicii prestate de către Agenţia de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) se bazează pe o vastă experienţă regională și tehnică și competențe practice demonstrate. GIZ reprezintă o organizaţie federală germană și oferă soluții viabile, durabile și eficiente în cadrul proceselor de schimbare politică, economică și socială.

Cea mai mare parte a eforturilor GIZ este efectuată la solicitarea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ). Cu toate acestea, GIZ activează în numele altor ministere germane și organisme publice și private din Germania și din străinătate. Acestea includ guvernele altor țări, instituții ale Uniunii Europene, cum ar fi Comisia Europeană, dar şi Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială.

GIZ activează în Germania și în peste 130 de țări din întreaga lume. Birourile GIZ sunt înregistrate la Bonn și Eschborn. GIZ are 16.510 angajaţi în întreaga lume, din care aproape 70% constituie personalul naţional. La 31 decembrie 2013, cifra de afaceri a GIZ a trecut de marja de 1,9 miliarde de euro.