Portalurile de angajare vor renunța la anunțurile discriminatorii



copertaMai multe portaluri web ce postează anunțuri de angajare vor fi supuse ajustării anunțurilor la cerințe nediscriminatorii. Afirmația aparține avocatului Marcel Moraru din cadrul Coaliției Nediscriminare, în cadrul unui club de presă organizat marți, 20 mai 2014, de către Coaliția Nediscriminare.

Potrivit avocatului, în rezultatul unui caz de litigare strategică, unele portaluri web dar și companiii ce distribuie anunțuri de angajare, și-au modificat regulamentul intern cu privire la angajare dar și adoptat o nouă modalitate de plasare a anunțurilor, astfel încît angajatorii vor trebui să justifice cerințele aparent discriminatorii.

În acelaș context, Dumitru Rusu, jurist în cadrul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a menționat că consiliul s-a autosesizat pe marginea anunțurilor discriminatorii iar petiționarii cazului dat rămîn a fi sub monitorizarea implementării cerințelor nediscriminatorii.

Problema anunțurilor ce discriminează este mai degrabă o acțiune inconștientă din partea angajatorilor, a afirmat Svetlana Rusu, consultant principal al avocatului poporului, iar pentru soluționarea acesteia este nevoie de mai multe instruiri dar și campanii de informare, a adaugat invitata.

În cadrul clubului au fost discutate și modalitățile de amendare a discribuitorilor de anunțuri, soluțiile dar și înaintate o serie de recomandări astfel încît criteriul de vîrsta, gen, să fie cerințe justificate.

Menționăm că evenimentul este parte al proiectului „Promovarea politicilor nediscriminatorii în Republica Moldova” implementat de către Coaliția Nediscriminare,  finanțat de către Civil Right Defenders, Suedia.