Fundația ERSTE oferă sprijin și susținere continuă ONG-urilor din Republica Moldova



participanti ersteCu o activitate bogată ce se bazează, mai mult, pe acțiuni sociale și de susținere a societații civile, ERSTE este fundația care crede într-o Europă unită, în spații sociale și econimice fără de granițe, însă, capabilă să se sprijine pe propriile identități și dezvoltare individuală.

Investițiile Fundatiei ERSTE au fost îndreptate către susținerea a peste 884 de proiecte sociale, din 2005 până în 2012, în țările partenere, precum Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia, iar acest fapt a dat dovadă ca este gata să sustină dezvoltarea durabilă a societății civile. Astfel, ERSTE a largit orizontul colaborarilor cu Europa Centrală şi de Sud-Est prin cea mai nouă oportunitate creată pentru toate ONG-urile (inclusiv și cele din Moldova), și anume, lansarea programului „Management și Inovare socială”, din cadrul proiectului “Academia Fundaţie ERSTE pentru ONG-uri”, program ce va ajuta ONG-urile să devină mai bune în ceea ce sunt și în ceea ce își propun să facă.

Programul respectiv este implementat în parteneriat cu Universitatea de Economie din Viena, fiind orientat spre dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor de management ale persoanelor cheie  din organizaţiile câștigătoare a Premiului Funației ERSTE pentru Integrare Socială 2013, iar scopul acestui program constă în fortificarea capacităților organizațiilor non-guvernamentale din Europa Centrală și cea de Sud-Est, în a face faţă ritmului înalt de dezvoltare/transformare a socităţii, dar și a ține piept provocărilor ascedente atât de ordin social, cât și cel financiar. 

“Academia Fundaţiei ERSTE pentru ONG-uri”, prin aceasta nouă oportunitate creată, va oferi celor 24 de participant, posibilitatea de a învăța, prin cele 3 module ce se vor desfășura pe o perioadă de timp, de 5 luni, noi practici și experiențe pentru a păși spre un alt nivel de management, unul mai performant și eficient, datorită cunoştinţelor, instrumentelor şi  metodelor de management oferite în cadrul programului cit şi datorită  experienţei impunătoare  a trainerilor și invitaţilor speciali, experţi  în Fundarising, Management Organizaţional, Marketing, Comunicare, Strategii și dezvoltare.

Primul modul al programului numit „Identificarea oportunităţilor și resurselor”, demarat la  Viena, a fost focusat pe temele ce țin de „Fundraising” și „Managementul inovării”. Toți cei prezenți au primit cunoștinte valoroase de la trainerii europeni, precum: Chris Worman, Reinhard Millne, Peter Vandor, etc, dar și de la invitații speciali, adevarați guru în domeniile în care profesează și anume Doraja Eberle, Preşedinta Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE, Ivan Krastev, expert politici, Florian Pomper, Departamentul „Dezvoltare servicii”, Caritas Viena.

Lilia Doibani, director executiv AO ,,ProAbility Moldova”, dar și participantă în cadrul “Academiei Fundaţiei ERSTE pentru ONG-uri”, ne-a marturisit că ,,cele 5 zile,  în care am participat la desfășurarea primului modul, au fost pline de informație, scocializare, avalanşe de idei şi experienţe extraordinare. Mulțumim ERSTE pentru toată susţinerea acordată, iar tutror participanţilor le doresc o aplicare cât mai de succes a cunostinţelor acumulate”.

O altă organizație non-guvernamentală ce-a avut ocazia să fie prezentă la desfăsurarea primului modul, la fel ne-a împărtășit impresiile și experienta acumulată: ”CCF Moldova a fost una dintre cele aproximativ 30 de organizații ce-au fost selectate de catre“Academia Fundaţei ERSTE pentru ONG-uri”. Instruirea a fost foarte practică, au fost realizate exerciții, focus grupuri, vizite, discuții informale cu diverși experți din domeniile sociale, analiști politici, mediu universitar, etc. Informația obținută a fost prezentată colegilor, fiind apreciată și utilă, în special ce ține de metodele de fundraising. Ca temă pentru acasă am avut de schițat un mini proiect ce urmează a fi îmbunătățit în cadrul celui de-al 2 modul”, a declarant Olesea Lujan, reprezentant CCF Moldova.

Va reamintim, acest program a luat naștere la inițiativa Fundației ERSTE, Fundație care, din  2003, a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

Mai multe informaţii despre programul “Academia Fundaţiei ERSTE pentru ONG-uri”se pot găsi pe:

http://www.erstestiftung.org/factory/erste-foundation-ngo-academy/