HAOSUL DIN CONSILIILE LOCALE ESTE EXPRESIA CONTRADICTIILOR



botan.jpgHaosul din consiliile locale este expresia contradictiilor dintre puterea centrala, controlata in totalitate de Partidul Comunistilor, si coalitiile democratice, care sunt foarte subrede, constata analistul politic Igor Botan, director executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa „Adept", la un an de la primul tur al alegerilor generale locale, desfasurat la 3 iunie 2007. 

Solicitat cu acest prilej de Info-Prim Neo, analistul a declarat ca aceasta situatie se va mentine, probabil, pana la alegerile parlamentare din 2009 care vor da un raspuns la intrebarea: este sau nu cetateanul moldovean gata sa accepte in continuare aceasta discrepanta, ruptura intre autoritatile centrale si cele locale? In situatia creata, cetateanul va trebui sa aduca in concordanta calitatea puterii centrale cu cea a puterii locale sau sa mentina statu-quo-ul care nu-i aduce nimic bun deocamdata. 

Igor Botan este de parere ca la un an de la alegerile locale, lucrurile sunt inca foarte vagi. Sondajele de opinie arata ca situatia, mai degraba, se conserveaza, oamenii sunt nemultumiti ca lucrurile merg intr-o directie proasta, dar opozitia este atat de dispersata ca la intrebarea: daca PCRM nu-si va putea asigura majoritatea, cine ar putea sa-si ia rolul de lider, practic nu exista un raspuns.

Opozitia a obtinut in alegerile locale o victorie agregata, care a fost din start una efemera, sustine analistul. Aceasta stare nu poate fi depasita pentru a forma un corp solid, viabil, lucru care este, mai degraba, prost decat bun pentru evolutia R. Moldova. In opinia lui Igor Botan, Moldova va trebui sa treaca prin aceasta etapa pana la alegerile parlamentare, cand cetatenii vor trebui sa voteze util - sa faca o delimitare intre partidele democratice cu sanse si cele fara sanse, pentru a le intari pe cele cu sanse. Mai apoi, va intra in joc legea privind finantarea partidelor politice. Formatiunile care vor accede in Parlament vor primi finantare de la bugetul de stat, iar cele care nu se vor califica vor ramane fara finantare de la buget. Astfel, pentru partidele care vor ramane in afara Parlamentului mediul de concurenta se va inrautati si mai mult, lucru care pana la urma va conduce la insanatosirea sistemului de partide din R. Moldova, sustine expertul.

Potrivit lui Igor Botan, coalitia din Consiliul Municipal Chisinau (CMC) nu este productiva deoarece fortele politice de orientare democratica sunt dispersate. Pe langa aceasta, ele mai au o problema - succesul lui Dorin Chirtoaca la alegerile din 2007 le-a sugerat multora ca daca incearca, pot si ei repeta acest succes, aducand Partidul Liberal (PL) pe partea necarosabila a luptei politice. Analistul constata ca PL a dat dovada de un mare handicap la inceput. Faptul ca i-a trebuit aproape jumatate de an pentru ca sa incropeasca o majoritate formata din jumatate din consilieri, in situatia cand in CMC doua treimi faceau parte din formatiuni democratice, arata cat de departe au mers ambitiile PL pe de o parte, si cat de mult au ravnit celelalte partide sa stramtoreze cumva campul de manevra al liberalilor, pe de alta parte.

Intrebat despre recenta declaratie a presedintelui Vladimir Voronin precum ca la Chisinau ar trebui organizat un referendum pentru revocarea primarului general Dorin Chirtoaca, analistul a amintit ca seful statului a sugerat acest lucru si anul trecut, in luna iulie. Sugestia este reluata in contextul in care legislatia prevede organizarea unui astfel de referendum doar peste un an de la alegeri. Igor Botan este convins ca, daca se va incerca acest lucru, Dorin Chirtoaca va avea numai de castigat. Primarul va deveni in mod automat prima persoana in atentia opiniei publice. De asemenea, in prim plan vor iesi toate impedimentele pe care i le-a pus in cale administratia centrala. In acelasi timp, sondajele de opinie arata ca Dorin Chirtoaca este in ascensiune, el intra in topul primelor 3-4 figuri cu cea mai inalta incredere din partea cetatenilor. In aceasta situatie, Dorin Chirtoaca poate doar sa viseze de la o astfel de campanie care i-ar „ridica mingea la plasa", l-ar favoriza nespus de mult, a conchis expertul.


In urma primului tur de scrutin din 3 iunie, candidatul pentru functia de primar al municipiului Chisinau din partea Partidului Comunistilor, Veaceslav Iordan, si cel al Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, s-au calificat in turul doi de scrutin. Dorin Chirtoaca l-a depasit in cursa electorala pe Veaceslav Iordan in turul doi de scrutin cu un scor de 22,34 la suta.

 

www.info-prim.md