Tinerii din Chișinău și Orhei discută despre prevenirea violenței



Tinerii bloggeri de la Centrul Media pentru Tineri și membrii Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei s-au întâlnit în acest week-end la Orhei pentru a discuta despre prevenirea violenței față de copii.

Scopul acestei întâlniri a fost de a crea un spațiu de comunicare între tinerii implicați activ în viața comunității și de a-i încuraja să vorbească, ulterior, semenilor săi despre semnele violenței și, mai ales, despre cât este de important să „să rupi tăcerea”, fie că ești martor al unui act de violență, fie – victimă.

Am ales să pornim aceste discuții aplicând metoda „Fir de Nisip”, care presupune vizionarea unor filme, scenariile cărora au fost elaborate cu implicarea altor tineri și deci, reflectă ideile și atitudinile semenilor voștri despre acest fenomen, ca mai apoi să discutăm despre cele vizionate”, explică participanților Veronica Boboc, directorul Centrului Media pentru Tineri.

Pentru că unul dinte filmele prezentate aborda subiectul violenței pe Internet și a situațiilor cu risc de abuz sexual, în urma reflecțiilor și discuțiilor, tinerii au ținut să transmită câteva mesaje semenilor lor:

„Acumulează cât mai multă informație despre persoana cu care comunici”

„Hai să fim atenți la informațiile personale furnizate pe net și rețele de socializare”

„Să cerem sfatul celor apropiați (mama, tata, sora etc.)”

Violența și toate formele ei este o temă des abordată acum, pentru că se întâlnește deja foarte des. Este problema fiecăruia dintre noi, chiar de nu am fost abuzați de cineva. Ca să o soluționăm putem să promovăm o prietenie mai strânsă între oameni, o comunicare mai eficientă și putem riposta la aceste abuzuri”, menționează Cristina Erhan, membră a Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei.

Blogger-ița Dana Pavlov spune că „această metodă de a aborda un subiect este mult mai interactivă și interesantă, decât cele pe care le-am întâlnit până acum. Aceste filme au avut un impact puternic asupra mea și deși încă nu sunt sigură ce simt acum, ele mi-au trezit un amalgam de trăiri. Sunt sigură că reflecțiile vor continua și după ce vom merge acasă”.

Fir de Nisip” este un program de prevenire a violenței față de copii, elaborat pentru profesioniștii care lucrează cu copiii și tinerii. Ideea care stă la baza metodei și de la care provine denumirea ei este că în orice situație cu implicații violente, care se referă la noi înșine sau la cineva din anturajul nostru, fiecare dintre noi este grăuntele de nisip care are puterea să oprească mecanismul care conduce la producerea abuzului.

Programul a fost elaborat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova în parteneriat cu Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și cu suportul Reprezentanței UNICEF Moldova, Fundației OAK și Fundației Kids First.

 

http://bit.ly/1kOnBjb