Tinerii cu dizabilități vor învăța cum să devină lideri eficienți



Calitatea vieții persoanelor cu dizabilități depinde, într-o anumită măsură, de gradul de participare a acestora la procesul de luare a deciziilor publice și de modul în care pot să le influențeze în beneficiul lor. Deși legislația le oferă acest drept, deseori aceștia, fie nu cunosc acest fapt, fie nu sunt pregătiți. Majoritatea persoanelor cu dizabilități nu au acces la oportunități educaționale și profesionale, ceea ce nu le permite să se afirme, să devină cetățeni activi sau lideri, care să influențeze deciziile care îi vizează pe ei.

Pentru soluționarea acestei problematici recent, pe data de 3 februarie 2014, s-a dat startul proiectului ”Creșterea activismului în rândul persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor acestora”. Acesta are drept obiectiv promovarea și creșterea potențialului de lider în rândul tinerilor cu dizabilități din diferite regiuni ale țării, inclusiv din UTA Gagăuzia și raioanele de pe malul stâng al Nistrului.

Participanții vor beneficia de instruire în domeniul liderismului, oferită de traineri locali și din Marea Britanie. Pe tot parcursul proiectului tinerii cu dizabilități vor fi asistați de un mentor, care îi va sprijini în dezvoltarea lor personală, precum și în realizarea diferitor proiecte și inițiative. Scopul programului de instruire este de ajuta persoanele cu dizabilități să își atribuie roluri și responsabilități în comunitățile sau organizațiile lor locale, favorizând astfel acumularea experienței în domeniul liderismului. 

O componentă importantă a proiectului este și organizarea ședințelor Mecanismului independent de monitorizare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități(CRPD). În cadrul întrunirilor, ONG-urile care fac parte din mecanism vor elabora Planul național de monitorizare a implementării CRPD. Aceste activități vor fi o oportunitate instructivă și pentru tinerii cu dizabilități de a se implica, atât la de elaborare a Planului, cât și în monitorizarea implementării acestuia.

Pe durata implementării proiectului, persoanele cu dizabilități și ONG-urile care sunt implicate în acest domeniu, vor beneficia de consultanță juridică gratuită. Asistența va fi oferită pentru diferite domenii precum: angajarea în câmpul muncii, accesul la studii, justiție etc.   

Proiectul este implementat de Centrul de Asistență Juridică  pentru Persoane cu Dizabilități(CAJPD), cu suportul financiar oferit de organizația SOIR Moldova, în perioada februarie-decembrie 2014.

 

Logo SOIRCAJPD