Asistență medicală nediscriminatorie pentru persoanele care trăiesc cu HIV



Vineri, 13 decembrie 2013, Societatea de Planificare a Familiei din Moldova, în parteneriat cu Coaliția Nediscriminare (CND) şi Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în medicină, a organizat conferința ”Asistență medicală nediscriminatorie pentru persoanele care trăiesc cu HIV”.  Evenimentul a fost organizată pentru studenții de la medicină cu scopul de a sensibiliza dar și elimina stereotipurile față de persoanele care trăiesc cu HIV.

Respectarea autonomiei și confidențialității, litigarea strategică a persoanelor care trăiesc cu HIV, elaborarea și adoptarea documentelor de politică nediscriminatorie, dar și prezentarea exemplelor de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV, au constituit unele dintre subiectele abordate de către experții Rodica Gramma, Olesea Doronceanu, Ana Furtună și Oxana Gumennaia.

La fel, experții au precizat că, în primul rind, studenții de la medicină ar trebui să depășească și să excludă prejudecățile, stereotipurile și stigmatizarea persoanelor infectate cu HIV.

În acest context, participanții au mulțumit organizatorilor pentru informația prezentată, precizînd că toți studenții, începînd cu anul întîi, ar trebui să cunoască cine sunt persoanele care trăiesc cu HIV și cum să-i ajute din punct de vedere medical dar și al integrării sociale.

Amintim că aceasta a fost conferința finală din cadrul proiectului ”Promovarea politicilor de informare și consolidare a atitudinilor pozitive la acordarea asistenței medicale persoanelor care trăiesc cu HIV”, în cadrul căreia a fost lansat și Ghidul  pentru studenții de la medicină ”Asistență medicală nediscriminatorie pentru persoanele care trăiec cu HIV”.

Dacă ați fost sau sunteți discriminați,  nu uitați să apelați în mod gratuit și confidențial Linia Nediscriminare 0 8003 8003 din cadrul Coaliției Nediscriminare (CND)