"Responsabilitate Civica 10:10", vizita la Orhei



1461857 699323650077826 438784779 nLa 16 mai 2013 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei a organizat o intalnire cu elevii Liceului Teoretic I.L.Caragiale din Orhei. In calitate de invitat special a fost Prima Doamna a Republicii Moldova, Margareta Timofti.

Vizita se incadreaza in sirul activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10" finantat de catre Ambasada SUA in cadrul Programului de granturi mici pentru Democratie. Discutia s-a axat pe drepturile si obligatiunile tanarului cetatean, responsabilitatea civica, participarea la procesul decizional prin vot si importanta implicarii civice pentru construirea unei societati echitabile si prospere. Dna Ala Pinzari, Director Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Invitata evenimentului, Dna Timofti le-a vorbit tinerilor despre activitatea sa profesionala, despre participarea sa, in calitate de presedinte onorific al Clubului International al Femeilor, la activitatile de caritate promovate de acesta, precum si despre experienta sa “americana”. In 2012 Dna Timofti a participat intr-un program oferit de Departamentul de Stat al SUA, avand posibilitate sa viziteze mai multe state, asa ca Washington D.C., New Hampshire, Pennsylvania, California, New York.

Doamna Timofti a avut ocazia sa se familiarizeze cu felul in care cetatenii americani percep responsabilitatea lor civica si a ramas profund impresionata de implicarea acestora in activitati de caritate, voluntariat si asistenta sociala celor vulnerabili.Dumneaei a adus exemple concrete care denota atitudinea grijulie si sistemica a americanilor fata de persoanele cu handicap sau cu maladii grave, cum ar fi cancerul.

Dna Timofti a comunicat cu elevii si la tema drepturilor si responsabilitatilor civice stipulate de Constitutia Republicii Moldova, referindu-se in special la dreptul de a alege si a fi ales, si la importanta participarii la procesul decisional.Elevii au fost receptivi si, la randul lor, si-au expus punctul de vedere referitor la Legea Voluntariatului, venind si cu unele sugestii de imbunatatire.Cei mai activi elevi au fost Digori Irina, Andries Petru, Esanu Adrian, Neahu Alina, Borodetchi Marcela si altii. Ei au adresat intrebari cu referinta la promovarea voluntariatului in Transnistria, educarea sentimentului de responsabilitate civica prin intermediul mass media, libertatea presei si apartenenta politica a presei in SUA, si altele.

La intalnire au participat atat elevii claselor superioare cat si conducerea Liceului in persoana Dnei Directoare Maria Chislaru-Masnic, dar si a sefei Directiei rationale de Invatamant Orhei, Dnei Eudochia Stefarta.

Intalnirea a finisat cu multumiri aduse invitatului special, Dnei Margareta Timofti, precum si echipei Fundatiei, care a organizat acest eveniment.