MEMBRII ASOCIATIEI CIVICE HYDE PARK SOLICITA AZIL POLITIC



Membrii asociatiei civice Hyde Park solicita azil politic tarilor democratice. Acestia isi explica gestul prin faptul ca, pe parcursul a cinci ani de existenta a organizatiei, au fost hartuiti de organele de forta fiindu-le incalcate drepturi consfintite de Constitutie: libertatea de exprimare, dreptul la asociere si libertatea intrunirilor, transmite Info-Prim Neo.

 

Intr-o declaratie Hyde Park se spune ca acum un an a fost luata decizia de dizolvare oficiala a organizatiei pe motiv ca era hartuita de Ministerul Justitiei Procuratura si Inspectoratele Fiscale. Din cauza presiunilor, numarul membrilor a scazut de la peste o suta la 17.

Acum suntem o asociatie neformala, independenta. Insa nici asa nu mai putem activa. Ne simtim amenintati de stat, nu avem siguranta zilei de maine si nu avem posibilitatea sa luptam pentru drepturile noastre. Cu majoritate de voturi, la adunarea generala Hyde Park din 11 mai 2008, am decis sa solicitam de la tarile democratice azil politic, unde am avea posibilitatea sa continuam lupta pentru drepturile noastre, avand siguranta ca nu vom fi nimiciti fizic sau intemnitati cu totii de statul totalitar Republica Moldova, care ne obliga sa inchidem gura sau sa ne refugiem in strainatate, se mentioneaza in declaratie.

Membrii Hyde Park spun ca primele manifestari ale cenzurii au aparut inca in anul 2003, cand unii vorbitori de la emisiunea radiofonica de libera exprimare Hyde Park au fost interogati si intimidati de angajatii Serviciului de Informatii si Securitate, iar moderatorul emisiunii, Oleg Brega, a fost audiat la Procuratura Chisinau. In iunie 2003 emisiunea a fost inchisa, la presiunea Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Tot atunci, 88 de ascultatori si vorbitori din Hyde Park au fondat, impreuna cu autorul, programului nocturn ONG Hyde Park. Organizatia s-a impus repede ca reprezentant activ al societatii civile, a ajuns membru in Consiliul National al ONG-urilor, delegate de celelalte asociatii din domeniul drepturilor omului.

Dar pentru ca organizatia a devenit una care obisnuia sa critice autoritatile, intimidarile si persecutiile au continuat. Astfel, primaria refuza sa autorizeze jumatate din intrunirile publice pe care le preconiza asociatia, sau, chiar daca li se elibera autorizatie sau se obtinea legalizarea in instanta de judecata, deseori politia intervenea sa suprime actiunile si organizatorii erau dusi la comisariate, apoi in instantele de judecata.

Potrivit sursei citate, in prezent Hyde Park a expediat la CEDO mai multe dosare, in care sunt expuse cazuri de incalcare a drepturilor omului, care urmeaza sa fie examinate in lunile urmatoare (6 dosare din 9 au fost comunicate Guvernului si se asteapta comentariile reprezentantului guvernamental pina la 31 iulie 2008).

www.info-prim.md