Copiii din Moldova discută cu guvernanții despre respectarea drepturilor copilului



Copiii din Moldova discută cu guvernanții despre respectarea drepturilor copilului

Peste 100 de copii prezintă guvernanților rapoarte despre: nondiscriminare și protecția față de violență, accesul și calitatea educației, cunoașterea și înțelegerea drepturilor copilului.

Forumul Național al Copiilor 2013 întrunește 102 copii, membri ai diferitor grupuri de lucru şi consilii consultative.

Grupurile de lucru pentru Drepturile Copilului din raioanele Orhei şi Leova sunt formate din 52 de copii. Începând cu anul 2012 ei au monitorizat în localitățile și școlile lor respectarea drepturilor copilului și au efectuat un studiu despre nivelul de cunoaștere și înțelegere a drepturilor copiilor în rândul copiilor. 

Alți 22 de copii fac parte din grupul copiilor mediatori din raionul Călărași. De mai bine de un an mediatorii observă respectarea dreptului la protecție față de discriminare și abuz și mediază situațiile de conflict între colegi. Pentru a aduce la cunoștință semenilor și adulților ce este dreptul copilului la nondiscriminare și protecție față de abuz și care sunt observările pe care le fac în școală și localitate, copiii au elaborat și difuzat buletine informative.

Consiliul Național al Elevilor este reprezentat la Forum de 28 de copii. De mai bine de jumătate de an Consiliul și-a început activitatea pe lângă Ministerul Educației și exprimă opinia elevilor din țară despre documentele de politici și legi ce-i vizează, le transmit recomandările cu privire la organizarea procesului educațional și monitorizează respectarea dreptului copiilor la educație calitativă.

Forumul Național al Copiilor este un prilej de a continua dialogul copiilor cu guvernanții, pentru a discuta despre progresele înregistrate în realizarea drepturilor, identifica obstacolele și golurile, precum și pentru a formula propuneri de îmbunătățire a politicilor care îi vizează pe copii.

Evenimentul este organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC).

Tel./fax: 022716598, 022747813.

E-mail: ciddc@yahoo.com        

Web: www.childrights.md