Antreprenorii din AIS Game în căutarea strategiei succesului



În data de 23 octombrie 2013 a avut loc cel de-al  doilea eveniment al Academiei  Ideilor de  Afaceri, AIS Game, activitatea de simulare economică ce are drept scop dezvoltarea spiritului antreprenorial. De această dată, printre participanți s-au numărat atât studenți, cât și angajați în câmpul muncii. Cuceriți de lumea afacerilor și fiind în căutarea unei strategii a succesului, aceștia au pus în practică cunoștințele economice însușite până acu acum, bazându-se și pe o doză de intuiție, dar și dezvoltându-și abilitățile de antreprenor.

Participanții la această ediție au debutat în lumea afacerilor în roluri variate, inițial ca investitori, apoi ca administratori de companii, cum ar fi:  Banca 1, Banca 2,  Agro 1, Agro 2,  Industrie 1, Comerț 1,ș.a., de aici derivând și rolurile lor pe piață. Băncile erau cele care au oferit credite companiilor, stabilind o rată a dobânzii. Ulterior,odată cu  stabilirea investițiilor în fiecare companie, a urmat activitatea de producție și de comercializare a materiei prime și a produselor finite, conform unui lanț valoric.

În total s-au desfășurat patru runde, între care investitorii puteau vinde și cumpăra acțiuni la cele 10 companii. După finalul rundei 2 și 3, lider pe piață a fost compania Agro3, care n-a reușit să devină și compania câștigătoare, dat fiind că a insistat pe preț de vânzare foarte mare în ultima etapă, nereușind să-și vândă toată marfă. În același timp, compania Industrie1, a reușit o tranzacție spectaculoasă, procurând materie primă la preț mic de la companiile agricole și comercializând toată producția finită, inclusiv stocurile către companiile comerciale. Puteți urmări evoluția celor mai bune 4 companii în graficul alăturat.

Sergiu Gherboveț a fost timp de 3 runde administrator la compania Agro1, apoi și-a vândut toate acțiunile și le-a investit în compania Industrie1, unde a devenit și acționar principal, iar în calitate de administrator a asigurat succesul companiei. Sergiu a obținut 310 din cei 500 lei ce au revenit companiei câștigătoare, ceilalți 190 lei fiind împărțiți între acționarii minoritari.

 

Per ansamblu, economia (suma tuturor banilor disponibili la Banca Centrală, investitori și companii) a crescut cu 50%, mai mult decât în ediția din 16 octombrie, cînd creșterea totală a fost 29.4%. Ca și la primul eveniment, prima etapă s-a încheiat cu o recesiune (-9%), dar care a fost mai mică decât la primule eveniment, când a fost -20% după prima rundă. (detalii în graficul alăturat).

Evenimentul de ieri, 23 octombrie 2013, a fost al doilea din seria AIS Game și a pus la bătaie premiul mare de 500 lei. În data de 29 octombrie 2013, se va realiza o ediție AIS Game, unde premiul mare va fi 2000 lei. Pentru înscriere, accesați www.tinyurl.com/aisgame . La înscrierea a două persoane, se oferă reducere de 10% pentru participare, pentru 3 și mai multe persoane – 20%.

La moment, cel mai mare câștig l-a înregistrat Dorin Codreanu, în data de 16 octombrie - 410 lei.

Proiectul Academia Ideilor de Afaceri(AIS) este implementat de către Asociația Obștească Institutul IDEA. Ultimul eveniment organizat de noi a fost Cupa IDEA la fotbal, ce a adunat 27 de echipe amatori și sute de jucători și specatori. Detalii despre acest proiect aici: www.facebook.com/cupaidea . Pagina noastră web este www.institutulidea.org (în prezent - în reparație)

Pentru alte detalii, contactați-ne pe adresa: academia.ideilor@gmail.com

Ana Îndoitu, 

Manager PR, 

AO Institutul IDEA

AIS Game în acțiune