”Transformă dizabilitatea în abilitate” la locul de munca



7 18 oct 2013 7Incepînd cu data de 3 septembrie anul curent visul unui grup de tineri cu dizabilități cu privire la integrarea profesională s-a realizat.

Initiațiva a aparținut Unicef Moldova și a fost posibil de realizat prin implicarea generoasă a companiei Gas Natural Fenosa. În procesul de planificare minuțioasă și implementare a campaniei ”Protejează-mi copilăria”, Asociația ”MOTIVATIE” din Moldova s-a implicat prin selectarea, instruirea, angajarea și susținerea continuă la locul de muncă a 8 tineri cu dizabilități.  Pentru a-și forma deprinderile necesare de a realiza munca cu success, tinerii au beneficiat pe parcursul cîtorva zile de activități practice și de consultanță individuală. Acestea  au urmărit scopul de a pregăti și depăși diversele bariere ce stau în calea angăjarii în cîmpul muncii.

Asistența necesara a fost oferită atît de echipa calificată a Asociației cît și de partenerii de baza în desfășurarea campaniei Unicef Moldova și Red Union Fenosa.  Sarcina zilnica a acestor tineri la locul de munca este de a  capsa la facurile eliberate de Gas Natural Fenosa un flayer informativ ce are drept scop prevenirea violenței în familie . Zilnic pentru a veni la locul de munca și a pleca tinerilor cu dizabilități ce utilizeaza un scaun rulant le este pus la dispozitie un taxi, iar pentru a putea rezista unui program uneori îndelungat la oficiul Gas Natural Fenosa - aceștia zilnic i-au un prinz cald.  

”Prețuiesc foarte mult această ocazie de a mă afirma profesional” relateaza, Nadejda Banari, o tînara în scaun rulant. ”Întotdeauna mi-am dorit să muncesc ca să am posibilitatea de a cîstiga un salariu printr-o muncă decentă. Însă cu siguranta nu mi-am imaginat vreodată ca voi putea lucra alaturi de o echipa  atît de mare precum este aici și într-un colectiv atît de placut.”  Alături de tinerii ce capseaza zilnic activează o tînără  cu dizabilitatate fizică angajată  în post de coordonator de grup.  Nadejda, are 33 de ani și a accesat în luna iunie serviciul de suport în angajare pentru persoane cu dizabilități inițiat de Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova, atunci relatează acesta : ”am obținut încrederea că voi depăși greutățile  și că-mi voi găsi un loc de muncă.  După mai multe tentative de a mă angaja am ramas să lucrez alături de specialiștii AMM pentru a susține și alți tineri ca mine să-și formeze deprinderi de muncă si pentru a demonstra că  persoanele cu dizabilități la fel pot fi angajați de încredere, apți de a realiza sarcinile delegate”.  

Tinerii îi apreciaza înalt efortul și răbdarea de care dă dovadă, iar angajații Asociației pot avea încredere că totul este realiza la cel mai înalt nivel profesional. Zilnic tinerii primesc pentru capsare cîte 8-10 mii de facturi, iar munca și spiritul colectivului de aici îi inspiră să bată inclusiv recordurile - cum a avut loc în una dintre zilele lunii octombrie cîndau reușit să capseze 30.000 facturi.

În zilele acestea singurul ajutor pe care îl necesită angajații consta în împachetarea facturilor. ”În asemenea zile, care de fapt sunt rare suntem bucuroși să intervenim și să ajutăm tinerii, povestește Ludmila Iachim, coordonator de proiect ”Șanse Egale la angajare” în cadrul Asociației MOTIVAȚIE din Moldova. 

”Conștientizăm efortul depus de către tineri și suntem bucuroși că am reușit alături de partenerii de la Unicef Moldova și Gas Natural Fenosa să le oferim o șansă reală de a-și cîștiga salariului reieșind din numărul de facturi pe care îl capsează lunar fiecare. La finele lunii septembrie pentru prima dată în viața lor tinerii au mers la bancă pentru a-și ridica cardurile și a extrage salariul cîștigat. Considerăm că asemenea proiecte educă atît tinerii cu dizabilități cît și întreaga societate să interacționeze eficient și să  ofere șanse egale de angajare tuturor persoanelor, necătînd de dizabilitatea sau abilitatea acestora”.

http://www.mpsfc.gov.md/