„Monitorul fiscal FISC.md” – ghidul contribuabilului din Republica Moldova!



Revista "Monitorul fiscal FISC.md" a fost creată pentru a reflecta poziţia oficială a Serviciului Fiscal de Stat. De la apariţia publicaţiei ne-am propus să oferim cititorilor nu doar materiale oficiale, ci şi comentarii ale experţilor, analize şi statistici fiscale, informaţii despre practicile fiscale ale altor ţări.

Scopul nostru este de a face revista interesantă nu doar pentru o categorie restrânsă de profesionişti, dar şi pentru un public mai larg - experţi din diferite domenii şi simpli cetăţeni, cărora cunoştinţele despre impozitare le sunt necesare, pentru a înţelege mai bine atât procesele economice în ansamblu, cât şi acţiunile statului în domeniul planificării politicii bugetar-fiscale.  Cu cât mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, bine pregătiţi, se vor angaja în dialog cu autorităţile, cu cât mai competente vor fi recomandările lor, cu atât mai eficient va fi acest dialog.

„Timp de aproape trei ani revista oferă informaţii utile pentru specialişti din domeniul fiscal, - spune redactorul-şef al publicaţiei „Monitorul fiscal FISC.md”, Marina Şichirliiscaia. Totodată, ţinând cont de faptul că unul dintre obiectivele Serviciului Fiscal de Stat este promovarea legislaţiei fiscale, ne-am propus să extindem treptat numărul cititorilor, pentru a deveni accesibili diferitor categorii de contribuabili: persoane fizice şi juridice, antreprenori şi angajaţi. Doar, până la urmă, toţi achită impozite”.

„Când a apărut o publicaţie, concepută pentru a reflecta poziţia oficială a Serviciului Fiscal de Stat, am fost sceptică, deoarece, interpretarea juridică a legilor o poate face doar acea autoritate, care le-a emis, - a menţionat administratorul companiei GR&TI Audit Consult, Tatiana Grinic,  în cadrul unei „mese rotunde”, organizate de către redacţia revistei la finele lunii august. Însă, în condiţiile în care la noi nu este dezvoltată cultura achitării impozitelor şi calitatea legislaţiei fiscale lasă de dorit, iar mulţi contribuabili nu-şi cunosc drepturile şi responsabilităţile fiscale şi întâmpină dificultăţi la calcularea taxelor, o asemenea revistă este absolut necesară. De aceea, eu sprijin ideea dezvoltării publicaţiei „Monitorul fiscal FISC.md”, care devine un nou mecanism al Serviciului Fiscal de Stat, conceput pentru a ajuta cetăţenii să afle cât mai multe informaţii despre impozite, date despre Codul fiscal şi ultimele modificări ale acestuia. Odată cu apariţia versiunii electronice a revistei, acest lucru va deveni mult mai simplu, iar informaţia - mai accesibilă. În opinia mea, crearea acestui proiect demonstrează că, SFS este deschis către dialogul cu contribuabilii”.

„Versiunea tipărită nu permitea dezvoltarea revistei şi creşterea numărului de cititori. De aceea, lansarea în luna iulie a versiunii electronice – www.monitorul.fisc.md, - constituie  o nouă etapă de evoluţie a publicaţiei”, consideră administratorul Î.S. „Fiscservinform”, Vitalie Coceban.  Versiunea electronică este considerată de către autori drept o platformă de comunicare interactivă între antreprenori, societatea civilă, specialişti în domeniul auditului şi contabilităţii cu autorităţile fiscale.

Lansarea, în luna septembrie, pe pagina web a rubricilor „Aplicaţii pentru contabili” şi „Contabilitate practică” este un răspuns la dorinţa abonaţilor revistei, prezenţi la „masa rotundă”. De regulă, aceştia sunt contabil-şefi sau directori financiari ai întreprinderilor din ţară, care au propus extinderea subiectelor cu tematică contabilă, subliniind că, contabilitatea fiscală şi cea financiară sunt inseparabile.

Rubrica „Aplicaţii pentru contabili” a fost lansată pe 3 septembrie şi propune toate etapele programului de studiu pentru contabili: de la cunoştinţele teoretice de bază, până la aplicarea lor în practică.

“Cursul iniţial reprezintă un program complet de instruire pentru utilizatorii rubricii. Este destinat pentru acele companii, care vor să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniul contabilităţii electronice. Mai mult, materialul este consolidat de lecţii on-line şi comentarii. Doritorii pot adresa întrebări, la care neapărat vor primi răspunsuri”, - susţine autorul rubricii Zahar Pascalov, coordonator de proiecte la Î.S.  „Fiscservinform” .

Rubrica „Contabilitate practică” vine în ajutorul tinerilor contabili, care doresc să-şi consolideze şi să-şi extindă abilităţile şi capacităţile în acest domeniu. Autorul rubricii este Ludmila Scacunova, lector la Universitatea de Stat.

“Fiecare profesie necesită anumite cunoştinţe şi abilităţi. În prezent, baza cunoştinţelor teoretice o dau universităţile, însă, nu toţi absolvenţii au abilităţi şi cunoştinţe practice. Este bine, dacă nimeriţi într-o companie mare, cu oameni binevoitori, care vă ajută să vă dezvoltaţi profesional şi de la care aveţi ce învăţa. Însă, dacă vă angajaţi la o întreprindere mică, unde sunteţi singurul contabil, trebuie să le faceţi pe toate. Aveţi cunoştinţe, ceea ce confirmă şi diploma, dar nu ştiţi de la ce să începeţi. De aceea a fost lansată această rubrică şi aşteptăm reacţii şi întrebări, pe care le vom examina şi împreună vom găsi răspunsuri”, menţionează autorul.

Ambele rubrici sunt disponibile pe site-ul revistei şi oferă posibilitatea plasării comentariilor. Totodată, puteţi adresa întrebări, la care veţi primi răspuns din partea experţilor. Redacţia revistei intenţionează să lanseze încă două rubrici: una, despre aplicarea noilor Standarde Naţionale de Contabilitate, iar a doua – despre utilizarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară. Deşi noile rubrici sunt disponibile doar pe pagina electronică a revistei, cele mai importante subiecte vor fi publicate şi în versiunea tipărită.

Încă o noutate a versiunii electronice a publicaţiei este blogul Svetlanei Bujac.

  „Sunt sigură că mulți dinre cei, care vor vedea titlul primului articol “Educaţia fiscală a copiilor – piatra de temelie a conformării benevole”,  s-ar putea gândi că copiii nu sunt afectați de impozite și că instruirea lor la tema dată este absolut inutilă. În opinia mea, ideea dată nu este întru totul adevărată. Deseori, copiii aud cuvintele “impozite” și “buget”. În magazin, făcând cumpărăturile pot observa că pentru un singur produs sunt indicate două prețuri - cu și fără TVA. În plus, își aud părinții, vorbind despre careva plăți față de stat. Noi, adulţii, nu trebuie să neglijăm faptul că percepția de bine și rău se cultivă anume în copilărie și viitorul nostru, al celora care suntem la moment adulți, depinde de această percepție”, spune autoarea.

Pe blogul directorului executiv АСАР, Marina Şelaru, vizitatorii site-ului pot găsi comentarii de la toate evenimentele ce ţin de sfera contabilă, opinii ale experţilor cu privire la calitatea legislaţiei şi administraţiei fiscale, ultimele noutăţi din cadrul ACAP.

La semnarea, în luna iunie, a acordului de cooperare între revista „Monitorulfiscal FISC.md” şi ACAP,  părţile au convenit crearea unui forum fiscal comun, care va oferi posibilitatea abordării şi dezbaterii mai multor probleme de impozitare. Forumul va avea patru platforme pentru discuţii: SFS şi problemele de administrare fiscală; Î.S. „Fiscserinform” şi serviciile contabile electronice;  „Monitorul fiscal FISC.md” şi căile de dezvoltare a revistei; АСАР şi subiecte de contabilitate. Un capitol aparte a forumului se va numi "Transparenţa deciziilor adoptate", în care vor fi expuse pentru dezbatere proiecte de legi şi acte normative ce ţin de contabilitate şi impozitare.

Redacţia revistei „Monitorul fiscal FISC.md” aduce mulţumiri cititorilor, care ne-au fost alături în 2013 şi  reaminteşte că, continuă promoţia „6+”  la campania de abonare pentru 2014.

Doritorii de a se abona la revista „Monitorul fiscal FISC.md”, o pot face prin Internet, accesând site-ul www.monitorul.fisc.md,  sau formând numărul de telefon (022) 822-031. Agentul de vânzări vă va informa despre ofertele pentru abonaţii revistei.