Banii publici din sectorul tineret sunt cheltuiți ineficient



1273773 10151889873431745 1136720127 oChișinău, 20 septembrie 2013 – Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a solicitat astăzi, într-o conferință de presă Autorităților Pubice Locale, implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor, în special în elaborarea bugetului și a Planului de acțiuni în sectorul de tineret.

Potrivit Secretarului General CNTM, Alex Petrov, utilizarea ineficientă a banilor publici indică faptul că există un decalaj dintre ceea ce-și propun autoritățile și ceea ce-și doresc cu adevărat tinerii. Majoritatea autorităților locale nu desfășoară consultări cu tinerii în procesul de elaborare a bugetului și a Planului de acțiuni pentru tineret.

Confom evaluării CNTM, în anul 2011 și 2012, din cei 2,5 mln lei alocați anual pentru activități de tineret, 33% sunt culturale (festivaluri, concursuri de recital, concursuri de film, laboratoare de creație), 30% activități sportive (campionate la lupte libere, turnee raionale la volei, campionate la fotbal) și doar 37% sunt activități care se încadrează în necesitățile tinerilor, stabilite de Strategia Națională sau Raională a Tineretului, chiar dacă pentru activitățile culturale sau sportive este alocat un buget aparte. Astfel, abordarea domeniului de tineret este greșită, fiind confundată cu cea de sport sau cultură, un exemplu elocvent fiind înregistrat în anul 2012 în raioanele Dondușeni, Glodeni, Dondușeni, Telenești, Căușeni, Cimișlia. Atât în anul 2011, cât și-n 2012, raioane precum Fălești, Edineț, Briceni, Telenești bugetul alocat nu a avut la bază un Plan de acțiuni, pereclitând astfel mecanismul de gestionare eficientă a banilor publici alocați tinerilor.

Pe de altă parte, Victor Pletosu, specialist de tineret în raionul Ialoveni, susține că implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor poate fi posibilă prin intermediul comisiilor de co-management care promovează managementul bazat pe rezultate, cum ar fi Programul „Fondul pentru Tineri Ialoveni" sau Forumurile de Iarnă şi de Vară ale Tinerilor, în care tinerii decid activitățile pe care doresc să le desfășoare și ce activități de tineret să fie susținute.

„Anual, pentru acţiunile de tineret se alocă sume importante de bani, fiecare raion, urmând să decidă cum vor fi cheltuiţi. Cea mai mare greşeală însă, e de a organiza ceva pentru tineri, fără a consulta opinia şi necesităţile acestora", a declarat Galina Petcu, Coordonatoare de Voluntari în cadrul Asociației „Făclia" din Ungheni.

Pentru a intensifica utilizarea eficientă a bugetelor publice, CNTM a recomandat autorităților publice organizarea consultărilor cu tinerii din raion, pentru a avea un angajament plenar atât din partea sectorul public, cât și a societății civile în dezvoltarea sectorul de tineret la nivel local. Mai mult ca atât, CNTM va continua procesul de evaluare a bugetelor publice și-n anul 2013, urmând ca în baza rezultatelor acumulate să vină cu propuneri de sporire a cooperării dintre tineri și autoritățile locale.

Evaluarea bugetelor Autorităţilor Publice Locale pe domeniul tineret are ca scop analiza procesului bugetar în implementarea politicilor de tineret la nivel local, care se realizează în toate cele 35 de unităţi teritoriale din Republica Moldova. Menționăm că pentru al doilea an consecutiv, acest proces de evaluare este realizat în mod voluntar de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova, fiind parte a Strategiei sale de activitate în domeniul politicilor de tineret.

Pentru informații suplimentare:
Lilia Duca, Coordonator Comunicare, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, tel.: 022 233 088; e-mail: lilia.duca@cntm.md