De 2 ani, Centrul Maternal „În braţele mamei” e un adăpost sigur pentru mamele aflate în dificultate



Pe data 10 septembrie, în anul 2011, Misiunea Socială „Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei a inaugurat Centrul Maternal „În braţele mamei". Din ianuarie 2013 până în prezent aici au fost asistate 16 cupluri mamă-copil aflate în dificultate, iar alte 16 familii social-vulnerabile au beneficiat de susţinere în comunitate prin intermediul  Centrului de consultanţă.

Mihaela Belei, coordonatorul proiectului: "Principalele probleme cu care se confruntă mamele ajunse în Centrul Maternal sunt:  lipsa unui spaţiu locativ,  respingerea din partea familiei şi, pentru că majoritatea sunt persoane neasigurate, indemnizaţia lunară nu le permite să asigure întreţinerea copilului. Din experienţa noastră, mamele care apelează la serviciile proiectului sunt tinere orfane sau din familii social-vulnerabile, dar şi tinere  care au ascuns sarcina de părinţi. Ele sunt direcţionate de structurile partenere ale Diaconiei: maternităţi, ONG-uri, direcţiile de asistenţă socială şi protecţie a familiei, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copiilor sau chiar se adresează personal. Pentru integrarea lor, echipa de lucru colaborează cu instituţia care a direcţionat cazul (cu excepţia maternităţilor) şi desigur, cu familia bilogică sau lărgită, în cazul existenţei acesteia".

Pe parcursul implementării acestui proiect, s-a constatat că numărul mamelor minore este în creştere şi reintegrarea lor socială  este dificilă, în special din cauza lipsei spaţiului locativ. De aceea, în 2014, Diaconia planifică înfiinţarea unei case de tranziţie, care va permite sprijinirea cuplurile mamă-copil după ce au fost asistate în Centrul Maternal.

Proiectul „În braţele mamei" are drept scop asigurarea dreptului fiecărui copil de a creşte în familie. În acest sens, activează Centrul Maternal şi Centrul de consultanţă. Asistarea cuplurilor mamă-copil în co­munitate se realizează prin intermediul Centrului de consultanţă. Acesta acordă ur­mătoarele servicii: asistenţă materială, spi­rituală, juridică, psihologică şi psiho-socială. În cazurile de emergenţă,  cuplurile mamă-copil/gravidele se plasează în Centrul Maternal. Aici beneficiază de asistenţă rezidenţi­ală pe o perioadă maximă de până la un an. 

 

Pentru contacte:

Misiunea Socială "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei

Tel: (+373 22) 46 32 28

Fax: (+373 22) 46 32 29

Str. Criuleni, Nr. 22

e-mail: office@diaconia.md

site: www.diaconia.md