Colibăşenii au petrecut cu mult alai Sărbătorile Naţionale din luna august (Ziua Independenţei şi Limba noastră)



Colibăşenii au petrecut cu mult alai

Sărbătorile Naţionale din luna august (Ziua Independenţei şi Limba noastră)

 La 31 august 2013 în s. Colibaşi din r-nl Cahul, au fost organizate activităţi inedite consacrate Sărbătorilor Naţionale din luna august (Ziua Independenţei şi Limba noastră).

Începând cu orele 12.00, cetăţenii s. Colibaşi, de la mic la mare, au participat la un şir de activităţi culturale, sportive şi de animaţie socio-educativă. Programul zilei, fiind unul vast şi multicolor, a inclus:

  • Competiţii sportive la trânta naţională, atletism, mini-fodbal.

Berbecul a fost câştigat de Uzun Dan, un tînăr brav colibaşan; Cocoşul – Ciobanu Gheorghiţă;

  • Activităţile de animaţie socio-educativă au fost organizate de tinerii din Grupul Local de Iniţiativă s. Colibaşi, coordonaţi de către directorul de proiect – Victoria Matveev;

Copii au avut parte de jocuri şi concursuri originale, cum ar fi: jocurile cu paraşuta, cu sfoara, competiţii între echipe, face-painting etc.

  • Inaugurarea Stadionului artificial de mini-fodbal din s. Colibaşi de către Vice-preşedintele raionului Cahul – Dl Calmîc Vladimir, Primarul s. Colibaşi – Ion Dolgniuc şi un reprezentant al echipei de fotbal din localitate. Cu această ocazie Federaţia Moldovenească de Fotbal a oferit un set de mungi profesioniste de fotbal, iar Consiliul Raional – câte un set de echipament sportiv pentru fotbaliştii din echipa locală. 
  • Conferinţa de lansare a proiectului „Jocuri, obiceiuri şi tradiţii vechi păstrate-de la bunei adunate”, desfăşurată în incinta Primăriei satului, la care au participat reprezentanţi ai APL, tineri din Grupul Local de Iniţiativă s. Colibaşi, un grup de persoane în etate implicare în proiect, cetăţeni şi mass-media. Aici, cele două generaţii, au făcut un schimb de opinii şi informaţii vis-a-vis de jocurile copilăriei din trecut şi cea contemporană. Generaţia tânără a avut şansa de a încerca să joace în unele din jocurile copilăriei buneilor.
  • Festivalul cântecului popular ”DEBUT 50+”  - artişti amatori cu vârsta de peste 50 ani din 10 localităţi din Lunca Prutului  au evoluat pe scena Casei de Cultură din s. Colibaşi. Fiecare concurent a fost însoţit de câte un susţinător. Astfel au fost prezentate cântece populare interpretate de concurent, susţinător şi în duet.

Preşedinta juriului la acest faimos concurs a fost artista emerita a poporului, cetăţeanul de onoare a s. Colibaşi, Dna Maria Sarabaş, care a oferit Premiul mare concurentei – Dănilă Elena, originară din s. Colibaşi.

Sărbătoarea a culminat cu hora tradiţională a satului în care s-au încins colibăşenii de la mic la mare.

Acest eveniment a fost finanţat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Agenţi economici din s. Colibaşi.

Persoana de contact Victoria Matveev, director de proiect. +373 69114697