“Acum am înțeles că majoritatea clienților mei ar urma să se adreseze Coaliției Nediscriminare”



Un grup de parajuriști și avocați au participat la un seminar dedicat tematicii nediscriminării și egalității. Activitatea a fost organizată de către Coaliția Nediscriminare în contextual promovării politicilor nediscriminatorii în Republica Moldova. Vedeți mai jos care sunt impresiile unor participanți în urma instruirii:

Svetlana Oprea "Dupa sesiunile de instruire, organizate de CND, pot deosebi cazurile de discriminare de alte cazuri de incalcare a drepturilor omului. M-a bucurat nespus de mult ca a fost ajustat cadrul legal in domeniul sanctiunilor asupra persoanelor care discrimineaza. M-a bucurat enorm sa fiu in echipa selectata de Coalitia Nediscriminare".

Inga Albu "Datorită trainingului "Discriminare și Egalitate" am avut posibilitatea să acumulez cunoștințe noi. Am înțeles ce este discriminarea și am avut senzația de open mind în contextul mai multor subiecte. Acum am înteles că majoritatea clienților mei ar urma să se adreseze Coaliției Nediscriminare. Sunt plăcut surprinsă că avem un nou agent constatator (Consiliul privind prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității) și care ne va ajuta în probarea cazurilor de discriminare în instanța de judecată".

Veronica Li-Șui-Cean “La început credeam că vom simula vre-un caz de discriminare, asemănător cu alte instruiri la care am participat, dar m-am bucurat atunci cînd am studiat legea cu privire la asigurarea egalității și cea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”.

Dorin Rusu “Din start am înțeles că nu pur și simplu vom studia legile relevante acestui domeniu, dar pe parcurs am examinat și cazuri concrete, ceea ce este foarte util pentru a înțelege și distinge mai bine cazurile de discriminare”.

Elena Ciobanu "Chiar daca intilneam cazuri de discriminare, nu le identificam. Acum însă, după seminarul "Discriminare si Egalitate" pot identifica în ce situații se pot întilni cazuri de discriminare și cum pot ajuta beneficiarii din localitate în această situație. Sper să fie organizate mai multe seminare pe această tematică".

Violetta Odagio “Apreciez relațiile pe orizontală dintre grup-organizatori-formator care s-au respectat în timpul sesiunii de instruire. Calitatea predării, transmiterii informației, precum și calitatea informației prezentate și selectate au fost foarte accesibile. Sper foarte mult că ceea ce s-a pornit, va avea continuitate”.

Viorelia Albu “Mi-a plăcut organizarea și echipa CND. Formatoarea a avut o tactică de predare eficientă, ținînd lecția pe înțelesul tuturor. Sper să avem o colaborare fructuoasă, ca fiecare caz de discriminare identificat să fie examinat, constatat și soluționat de către instanță în favoarea persoanei discriminate”.

Alina Laptedulce “Mi-a plăcut, în special, cum a fost organizat trainingul, modalitatea de predare, conținutul și subiectele abordate deoarece cuprinde informația necesară cu privire la discriminare și cunoașterea ei, care este foarte utilă în activitatea noastră de parajuriști. Sperăm să mai putem beneficia și în viitor de astfel de instruiri pentru că ne-ar oferi posibilitatea să aprofundăm cunoștințele în ceea ce ține de sfera discriminării”.

Menționăm că seminarul de instruire a fost organizat de către Coaliția Nediscriminare și face parte din cadrul proiectului Promovarea Politicilor Nediscriminatorii în Republica Moldova, finanțat de către Civil Rights Defenders, Suedia. Misiunea CND este de a contribui la elaborarea şi aplicarea consecventă a unui cadru legal nediscriminatoriu în Republica Moldova, precum şi promovarea practicilor pozitive internaţionale privind nediscriminarea.