Află cine e ONG-ul victorios de la Cupa IDEA, ediția a 9-a!



Cupa IDEA la fotbal a fost conceput inițial ca un turneu pentru ONG-uri, la prima ediție chiar numindu-se Cupa IDEA la fotbal între ONG-uri. Deși restricția privind înscrierea la turneu a fost limitată doar la echipele de amatori, totuși este pentru a patra oară când un ONG câștigă Cupa IDEA la fotbal. Pe lângă Amnesty International, ce a câștigat a doua ediție a turneului, alte trei succese, inclusiv cel din ediția a 9-a, le-au repurtat reprezentanții Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

Ediția a noua a adunat 15 echipe, inclusiv multe debutante. Se poate considera că a fost cea mai disputată ediție de până acum, adunând echipe foarte bune, multe din ele având șanse bune de câștig. Echipele au fost repartizate în trei grupe, urmând să joace ulterior faza de playoff.

În Grupa A, debutanta FC JurnalTV a avut un început bun cu un 2-2 consemnat cu echipa gazdă, Institutul IDEA, dar a pierdut celelalte meciuri și nu a reușit calificarea în playoff. Legea și Bier Ja, ultima fiind câștigătoarea Cupei PublikaTV la fotbal, jucată cu o săptămână mai devreme, au condus autoritar grupa, obținând 3, respectiv 4 victorii din 4 meciuri. Miza a fost calificarea în playoff de pe locul 3. În meciul decisiv, Institutul IDEA a învins 3-1 echipa BinaSystems, ce repurtaseră o victorie anterior în fața lui JurnalTV și avea șanse bune de calificare.

Clasament:

1. Bier Ja - 8p, 2. Legea - 6p - calificate în 1/4 finale. 3. Institutul IDEA - 3p - calificată în barajul pentru 1/4 finale. 4. BinaSystems - 2p. 5. JurnalTV - 1p.

Bier Ja - locul 1 în Grupa A, locul 5/8 general
Legea - locul 2 în grupa A și locul 4 la general
Institutul IDEA - locul 3 în grupa A, locul 9 - general
FC JurnalTV - locul 5 în grupa A

În grupa B, s-a dat o luptă crîncenă pentru locul unu, înregistrându-se în același timp, scoruri surpriză. Spre exemplu, echipa Hai Moldova a dispus 4-1 de CMJI, în timp ce au pierdut 0-1 de la Organizația de Tineret a Partidului Acțiunea Democrată (OT PAD). Astfel două echipe au acumulat câte 3 victorii și meciul direct a decis soarta locului 1 în grupă. Soarta locului 3 s-a decis în ultimul meci, cînd Văsieni, ce anterior aveau doar o victorie și două înfrângeri, a întîlnit echipa Toyland. Victoria cu 8-0 a adus echipa FC Văsieni la egalitate de puncte cu OT PAD, dar a contat victoria echipei FC Văsieni în meciul direct.

Clasament:

1. Hai Moldova - 6p. 2. CMJI - 6p. - calificate direct în 1/4 finale 3. Văsieni - 4p. - calificată în barajul pentru 1/4 finale. 4. OT PAD - 4p. 5. Toyland - 0p.

Hai Moldova - locul 1 în Grupa A, locul 5/8 general
CMJI - locul 2 în grupa B și câștigătorii ediției a 9-a
FC Văsieni - locul 2 general, locul 3 în grupa B
OT PAD - locul 4 în Grupa B

Jocul în Grupa C a fost dat peste cap după retragerea echipei AIESEC după două meciuri jucate, din lipsă de jucători. Astfel, meciurile jucate de AIESEC au fost anulate, ceea ce a făcut lupta pentru cele 3 locuri foarte intensă. FC Colonița n-a avut probleme în această grupă, învingând toate 3 partide, chiar dacă la diferențe mici de scor. Debutanta Oastea Fiară nu a reușit să se impună în această grupă, pierzând la scor două majoritatea partidelor și încheind fără puncte competiția, deși făcuseră 1-1 cu AIESEC. Acest scor se va considera doar la calcularea ratingului, dar n-a contat pentru clasamentul grupei.

Clasament:

1. FC Colonița - 6p. 2. BrightFurniture.MD - 3p. 3. Dinamit - 3p - calificate în 1/4 finale. 4. Oastea fiară - 0p. 5. AIESEC (discalificată)

BrightFurniture.MD - locul 2 în Grupa C, locul 5/8 general
Oastea Fiară - locul 4 în grupa C
AIESEC - Grupa C

Meciul de baraj pentru sferturile de finală a fost un calup de sănătate pentru Văsieni, care au mai reușit un scor de 8-0, consecutiv, de această dată cu gazda competiției. Institutul IDEA a depus mult efort pentru calificarea în playoff și nu a avut concentrarea necesară să continue în același ritm.

Sferturile de finale au fost total surprinzătoare, cu toate echipele ce au încheiat grupele pe locul 1 fiind eliminate. Astfel, Hai Moldova a pierdut la penalty de la Legea, după ce în timpul regulamentar a fost 2-2. Bier Ja a pierdut surprinzător de la Dinamit 0-1, iar FC Colonița, ca și Institutul IDEA anterior, au subestimat echipa FC Văsieni. Începutul meciului a fost 3-0 pentru Văsieni, în final FC Colonița nereușind să recupereze handicapul, scor final 4-3 pentru Văsieni. Al patrulea meci, între CMJI și BrightFurniture.MD a fost foarte disputat, încheindu-se cu 3-2 pentru CMJI.

Semifinalele au fost total diferite, CMJI reușind să aplice cea mai categorică înfrângere suferită de Legea la un turneu Cupa IDEA. Scor final 7-0, în care Legea a contat în joc doar la începutul meciului. Cealalaltă semifinală a fost foarte tensionată, cu mulți nervi, ocazii ratate și doar un gol marcat de Văsieni a rezolvat soarta meciului cu Dinamit.

Meciul pentru locul 3, care a durat doar 10 minute, a consemnat o nouă înfrîngere categorică suferită de Legea. 1-5 în fața lui Dinamit.

Finala: CMJI (albastru) - Văsieni (galben) s-a jucat în nocturnă, pentru prima dată în istoria turneelor Cupa IDEA.

Finala (video mai jos) a pus față în față echipa CMJI, calificată de pe locul 2 din grupa B și cu o înfrângere 1-4 în spate și echipa de pe locul 3 din aceeași grupă - Văsieni, care a fost să joace al cincilea meci consecutiv și venea după patru victorii consecutive și erau într-o formă foarte bună. Miza meciului a fost organizarea mai bună a echipei în teren și realizarea ocaziilor de gol, unde CMJI s-a descurcat mult mai bine, conducând 3-o la pauză. Văsieni a încercat revenirea, înscriind două goluri rapide în repriza a doua, dar în scurt timp a încasat și al patrulea gol și n-au mai reușit revenirea.

Astfel, CMJI a câștigat a treia oară turneul Cupa IDEA la fotbal și pentru prima dată va deține trofeul Cupa IDEA (trofeu ce se dispută începând cu ediția a 6-a).

Scopul desfășurării turneului Cupa IDEA la fotbal este popularizarea fotbalului între reprezentanții ONG-urilor, companiilor și altor instituții, oferind și o platformă de socializare și interacțiune. Toate cele nouă ediții au fost organizate de către Asociația Obștească Institutul IDEA, iar recent ideea a fost preluată și de o televiziune ce a organizat pentru prima dată un turneu pentru amatori.

Institutul IDEA mulțumește celor circa 120 de fotbaliști și peste 50 de fani prezenți la ediția a 9-a și anunță că următoarea ediție, a zecea la număr, va oferi noi surprize pentru participanți și se va desfășura la începutul lunii octombrie 2013. Invitațiile pentru participare la această ediție vor fi lansate cel tîrziu la 5 septembrie 2013.

Doritorii de a fi parteneri ai Cupei IDEA la fotbal sunt rugați să ne contacteze: academia.ideilor@gmail.com Împreună putem face o competiție mai interesantă!

Mai multe poze și informații găsiți dacă dați like la pagina www.facebook.com/cupaidea

Despre Cupa IDEA, ediția a 9-a au mai scris:

http://diez.md/2013/08/03/cupa-idea-a-ajuns-la-cea-de-a-noua-editie/

https://civic.md/anunturi/concursuri/21407-ofert-inscrie-prima-echip-de-fete-la-cupa-idea-i-joac-gratis.html

http://www.zdg.md/stiri/institutul-idea-face-o-oferta-pentru-echipele-de-fotbal-feminin

http://sport1.md/football/moldova/futsal/news/24-07-2013/1058/inscrie_echipa_ta_la_cupa_idea_la_fotbal_editia_a_9_a