PERSOANELE CU VARSTA INTRE 41 SI 60 DE ANI SUNT CEL MAI MULT DISPUSE SA DENUNTE CAZURI DE CORUPTIE



In noua luni de la lansarea liniei fierbinti anti-coruptie au fost inregistrate peste 900 de apeluri telefonice de la cetateni. Doar 16% dintre persoanele care au apelat au comunicat, insa, informatii privind situatii care pot fi calificate ca fiind acte de coruptie, afirma Cristina Cojocaru, coordonator de proiecte in cadrul Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC), transmite Info-Prim Neo.

Studiul “Apelurile efectuate la linia fierbinte anti-coruptie” arata ca moldovenii nu raman indiferenti in cazul in care cunosc despre cazuri de coruptie, in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 41 si 60 de ani. Pe de alta parte, tinerii de pana la 25 ani inteleg cel mai corect fenomenul coruptiei, insa, tot ei sunt cei care refuza sa le denunte, precizeaza Cristina Cojocaru.

Potrivit studiului, perceptia corecta a fenomenului coruptiei este invers proportionala varstei si direct proportionala cu nedorinta de a comu nica despre actul de coruptie. La fel, se observa ca majoritatea apelurilor (67,7%) provin din municipiul Chisinau – zona in care este concentrata aproape a cincia parte a populatiei tarii (18%). Studiul demonstreaza ca cele mai frecvente incalcari comunicate prin intermediul liniei fierbinti au fost atestate in domeniile: invatamant (30%), politie (20%), autoritati publice locale (13%) si medicina (12%). Sectorul public prevaleaza cu 90 % la capitolul plangeri facute, in timp ce sectorul privat s-a ales doar cu 10%.

Potrivit indicelui de perceptie a coruptiei calculat de Transparency International, moldovenii percep R. Moldova ca fiind foarte corupta, plasand-o pe locul 111 din 179 de tari.

 

www.info-prim.md