Apartamentul social e Acasă pentru a 7-a generaţie de beneficiare



Apartamentul social generatie noua2

Pe data 16 iulie, în incinta Apartamentului Social de la Orhei, a avul loc prima reuniune de grup cu cea de-a 7-a generaţie de beneficiare. Cele 7 adolescente au fost selectate de la orfelinatele din Orhei şi Rezina şi, pe parcursul unui an, vor beneficia de  toate serviciile oferite aici.

În mesajul de salut, Oleg Paraschiv, managerul proiectului, a menţionat: „Vreau să vă felicit pe toate că aţi ajuns aici. Este o şansă şi pentru noi să vă oferim ceva, şi pentru voi să primiţi ceva important şi folositor. Acum, această casă este a voastră. Timp de un an trebuie să aveţi grijă de ea pentru că tot ce vi se oferă aici este gratis. Vă dorim un an în care să aveţi iniţiativă, ca la final noi să fim mulţumiţi de munca depusă, iar voi împlinite de succesele obţinute."

Evenimentul a îmbinat activităţile de cunoaştere, cu sfaturi venite din partea personalului acestei instituţii.

Atuci când au fost întrebate ce aşteptări au de la Apartament, Zinaida, una dintre beneficiare, a spus: "Aş vrea să fim un colectiv unit. Este important să ne înţelegem ca să mergem înainte împreună." Întrebate ce au ele de oferit, toate au răspuns că sunt gata să-şi împartă dragostea, respectul, înţelegerea reciprocă şi nu în ultimul rând căldură sufletească.

Maria Lungu, psiholog: „Fetele au nevoie de iubire, înţelegere, ajutor pentru a căpăta încredere atât în propria persoană, cât şi în oamenii care le înconjoară. Sperăm să reuşim să le  le oferim toturor şansa de a se realiza în viaţă."

Svetlana Brădescu, asistent social: "Fetele sunt deschise spre comunicare, atât între ele, cât şi cu personalul de aici.  E important să  înţeleagă că astfel, au o posibilitate de a-şi crea un viitor sigur."

Proiectul Apartamentul social a fost lansat în 2007 şi la moment este implementat cu susţinerea „Fondazione Vismara". Apartamentul reprezintă un loc unde, timp de un an,  beneficiarele au posibilitatea să obţină capacităţile necesare pentru a duce o viaţă independentă, să se implice în activităţi practice precum şi să-şi formeze abilităţi de îngrijire a locuinţei, gestionare a bugetului, alimentaţie corectă şi prepararea bucatelor, petrecerea timpului liber, etc.

Concomitent, fetele învaţă şi la o şcoală profesională, căpătând una dintre calificările: frizer, croitor, bucătar, chelner.

Amintim că acest proiect este finalist al premiului Fundaţiei ERSTE 2011, alături de alte 7 proiecte sociale din Republica Moldova.

Pentru contacte:

Anna Zastavneţcaia

Responsabil de relaţii publice

Misiunea Socială "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei

Tel: (+373 22) 46 32 28

Str. Criuleni, Nr. 22

e-mail: office@diaconia.md

site: www.diaconia.md