Prima Competiție de Jocuri Intelectuale în domeniul Drepturilor Omului a fost câștigată de Echipa „Holmes” din mun. Tighina, regiunea Transnistreană



poza 1

La 27 iunie 2013, Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, au organizat, în premieră, Prima Competiție de Jocuri Intelectuale în domeniul Drepturilor Omului. Evenimentul a întrunit 37 tineri din clasele liceale din regiunea Transnistreană, elevi ai liceelor cu predare în grafia latină din mun.Tiraspol, or.Rîbnița, or.Grogoriopol, or.Dubăsari și mun.Tighina.

Competiția s-a axat pe tematica drepturilor omului și, în mod special, pe tematica interzicerii torturii. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaţionale a ONU pentru Susţinerea Victimelor Torturii care este marcată anual la 26 iunie.

În cadrul competiției tinerii au jucat 3 jocuri: „Match”, „Brain Ring” și „Ce Unde Când”, fiind împărțiți în 9 echipe. Competiția a fost interesantă și a fost și o provocare pentru toţi participanții deoarece întrebările din cadrul jocurilor solicitau atât cunoștințe de cultură generală, cât și cunoștințe specifice din domeniul drepturilor omului.

Cu toate acestea, tinerii s-au descurcat foarte bine și au răspuns corect la majoritatea întrebărilor.

Fiind o competiție, au existat și câștigători. Astfel, câștigătorii competiției au fost: Echipa „Holmes” din mun.Bender – locul I; Echipa „Tiragaș” din mun.Tiraspol – locul II și Echipa „Evrika” din or.Rîbnița – locul III.

La finele competiției participanții au menționat că astfel de competiții sunt foarte binevenite deoarece reprezintă o metodă inedită și captivantă de învățare, este una foarte interactivă și cu totul diferită de sistemul formal de educație. „Competiția de Jocuri Intelectuale a oferit oportunitate fiecărui participant să-și manifeste cunoștințele, dar și să obțină altele noi. Este o posibilitate de a concura cu tineri inteligenți, provocând multe emoții pozitive”, a menționat unul dintre participanți.

Reamintim faptul că, competiția este parte componentă a proiectului „Drepturile Omului încep cu Educaţia”, implementat grație suportului financiar oferit de către Ambasada SUA la Chişinău. Inițial, 22 tineri din regiune au participat la Cursul Formare de Formatori „Învăţăm să predăm Drepturile Omului prin intermediul jocurilor intelectuale”, care a avut loc in perioada 12-14 aprilie la Chișinău și, ulterior, au organizat 13 activități de multiplicare în 5 licee din regiunea Transnistreană implicând peste 100 de tineri.

Obiectivul de bază a proiectului este popularizarea jocurilor intelectuale ca metodă de învățare și promovare a drepturilor omului în rândul tinerilor din regiunea Transnistreană a Moldovei.

Pentru mai multe detalii, contactați:
Olga Manole, Director de Proiect, Asociația Promo-LEX
Tel: (022)9626 Fax: (0 22) 450024
olga_manole@promolex.md