Promo-LEX: Primele sancțiuni pentru încălcarea finanțării campaniei electorale



Prezentul raport cuprinde perioada 20 – 31 mai 2013, descrie contextul electoral din turul doi al campaniei electorale şi reflectă prestaţia concurenţilor electorali inclusiv sub aspectul finanțării campaniei.

Efortul de monitorizare a constatat că, membrii organelor electorale au avut o prestație conştiincioasă aplicând corect prevederile generale ale legislaţiei electorale. Promo-LEX salută reacția promptă a organelor electorale la sesizarea contestațiilor depuse de concurenții electorali vis-a-vis de abaterile de la legislația electorală admise de unii oponenți politici în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale și hotărârile luate în acest sens pentru a descuraja utilizarea ilegală a resurselor financiare în campania electorală.

Efortul de monitorizare Promo-LEX a constatat că, în această perioadă campania electorală a fost mai puțin dinamică, în unele localități practic fiind lipsă activitatea concurenților electorali. Totodată, Promo-LEX a remarcat o mai largă implicare a mass-media în promovarea concurenților electorali. Totuşi, efortul de monitorizare sugerează necesitatea implicării mass-media și în reflectarea campaniei electorale, desfășurarea activităților de informare, educație electorală a alegătorilor.

Proiectul „Monitorizarea alegerilor locale noi din 19 mai 2013" beneficiază de asistenţă financiară din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în prezentul raport aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Acest proiect este susţinut financiar de National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Nicolae Panfil, Coordonator de proiect
Tel (22) 450024, GSM: 079381842, e-mail: pr@promolex.md

Raportul poate fi găsit pe pagina Promo-LEX: http://promolex.md/upload/publications/ro/doc_1370028440.pdf