Campania ”Ordonanța”



De ziua internațională a familiei, Asociația ”Promo-LEX” în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției al MAI lansează campania de informare a cetățenilor cu privire la ordonanța de protecție a victimelor violenței în familie.

Campania cu mesajul ”Ordonanța” se va desfășura în perioada 15 mai – 25 iunie 2013 pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Scopul acestei campanii este de a informa populația cu privire la posibilitatea obținerii unor măsuri de protecție a victimelor violenței în familie.

În cadrul campaniei vor fi distribuite flyere şi vor fi plasate postere în fiecare Inspectorat/secţie/sector/post de Poliţie. Prin intermediul acestor materiale se va facilita informarea cetățenilor referitor la măsurile de protecție pe care legea le conferă victimelor violenţei în familie, la procedura obținerii și termenul ordonanței, la executarea și supravegherea ordonanței de protecție și la măsurile aplicabile în cazul încălcării ordonanței.

Ordonanţă de protecţie - act legal prin care instanţa de judecată aplică măsuri de protecţie a victimei violenţei în familie, stabilind faţă de agresor anumite restricţii şi măsuri de constrîngere.

Scopul emiterii ordonanţei de protecţie este:

  • Asigurarea de urgenţă a protecţiei victimei;
  • Prevenirea unor noi acte de violenţă asupra victimei şi/sau asupra altor membri ai familiei;
  • Prevenirea distrugerii bunurilor victimei, averii comune a familiei, etc.

În vederea asigurării protecţiei victimelor violenţei în familie, pe parcursul anului curent, Poliţia a supravegheat 130 ordonanţe de protecţie, emise de către instanţele judecătoreşti, dintre care, 94 ordonanţe privind aplicarea măsurilor de protecţie victimelor violenţei în familie au fost emise la demersul Poliţiei, 15 – la demersul procurorului, 1 – la demersul asistentului social şi 20 ordonanţe – la cererea directă a victimelor sau reprezentanţilor lor legali.

În acest sens, pe site-ul www.promolex.md vor fi publicate modelele de cereri privind eliberarea ordonanţei de protecţie a victimelor violenţei în familie, iar pe site-ul www.monitor.md vor putea fi sesizate abaterile admise din partea persoanelor cu funcţii de răspundere în cazurile de violenţă în familie.

Pentru detalii suplimentare, rugăm să ne contactaţi: Lilia Potîng, jurist al Asociaţiei Promo-LEX, lilia.promolex@gmail.com, tel: (22) 450024