Tinerii din Dubăsari promovează drepturile omului prin intermediul jocurilor intelectuale



În perioada 23-26 aprilie 2013, la liceu Mihai Eminescu din satul Corjova, raionul Dubăsari / regiunea Transnistreană au fost organizate o serie de activități menite să promoveze drepturile omului.

 

Societatea civila in Imagini

 

Astfel, pe 23 aprilie, a fost organizat un seminar de instruire cu tematica „Drepturile Omului – Concepte de bază”. În cadrul seminarului, 24 tineri din clasele liceale au fost instruiți cu privire la conceptele și principiile de bază care sunt aplicate drepturilor omului, precum și cu privire la clasificarea drepturilor omului. De asemenea, tinerii au aflat mai multe detalii cu privire la drepturile stipulate în Declarația Universală a Drepturilor Omului, precum și cele din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. 

Ulterior, pe 25 și 26 aprilie, tinerii din Corjova au fost antrenați în metode mai inedite de a învăța și promova drepturile omului, și anume  – Jocuri Intelectuale. Astfel, tinerii, împărțiți în 3 echipe au jucat Jocurile „Brain Ring” și „Match”. Este de menționat faptul că, în cadrul jocurilor, moderatorii au aplicat atât întrebări de cultură generală, cât și întrebări tematice din domeniul drepturilor omului, astfel facilitând o mai bună învățare a acestora.

Important este faptul că toate activitățile au fost organizate și moderate de către un grup de tineri din satul Corjova care, anterior, au trecut prin Cursul Formare de Formatori “Învăţăm să predăm Drepturile Omului prin intermediul jocurilor intelectuale”, curs  organizat de Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale cu suportul financiar oferit de Ambasada SUA la Chișinău. Astfel, tinerii care au participat la Cursul Formare de Formatori au devenit multiplicatori în domeniul drepturilor omului și a jocurilor intelectuale.  

Pe parcursul lunii mai se preconizează ca astfel de activități organizate și moderate de tinerii din regiunea Transnistreană să fie desfășurate și în alte instituții de învățământ din Tiraspol, Grigoriopol, Tighina și Rîbnița.

Reamintim că Cursul și activitățile de multiplicare fac parte din Proiectul „Drepturile Omului încep cu Educaţia”, implementat grație suportului financiar oferit de către Ambasada SUA la Chişinău.

Pentru mai multe detalii, contactați:
Olga Manole, Director de Proiect, Asociația Promo-LEX
Tel: (022)9626 Fax: (0 22) 450024
olga_manole@promolex.md