Inspectoratul Energetic de Stat va putea măsura calitatea energiei electrice



Inspectoratul Energetic de Stat va putea măsura calitatea energiei electrice începând cu iunie 2013. Aceasta deoarece dispun de utilaj performant care permite efectuarea acestor monitorizări, graţie sprijinului financiar oferit de Guvernul Germaniei. Suportul financiar şi logistic a fost acordat prin intermediului proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", iar procedura de achiziţii a fost gestionată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.

Astfel, trei inspectorate teritoriale din regiunile de dezvoltare (Nord, Centru şi Sud) vor beneficia de acest utilaj. Dispozitivele distribuite instituţiilor de profil sunt portabile, uşor de utilizat, permiţând o localizare rapidă a problemelor care de cele mai multe ori provoacă pagube materiale şi duc la supraconsum de energie electrică. Monitorizând periodic sistemele de distribuţie, dar şi reţelele utilizatorilor, se pot localiza, prezice, preveni și înregistra deranjamentele. 

„Utilizarea acestor echipamente performante va aduce beneficii în mod direct consumatorilor, care nu vor mai fi atât de vulnerabili în faţa furnizorilor, deoarece vor putea solicita măsurări veridice atunci când acuză deranjamente ale reţelelor. Astfel, se va afla dacă cine poartă responsabilitatea pentru probleme.", susţine Iacob Timciuc, directorul Inspectoratului Energetic de Stat.

„Avem toată certitudinea că acest utilaj va contribui la creşterea calităţii energiei electrice prestate consumatorilor, pe de o parte, şi va responsabiliza furnizorii, pe de altă parte. Doar astfel putem asigura durabilitatea proiectelor-pilot pe care le implementăm în domeniul eficienţei energetice", afirmă Ion Bodrug, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.

După predarea oficială a echipamentului, care a avut loc la 11 aprilie curent, urmează ca personalul să fie instruit, pentru a utiliza corect utilajul şi pentru a interpreta datele. Costul total al celor trei seturi livrate Inspectoratului Energetic de Stat se cifrează la apr. 25.000 euro. Din resursele proprii, instituţia publică planifică să mai procure trei astfel de seturi şi să acopere treptat necesitățile tuturor inspectoratelor teritoriale.

Până în iunie 2013, urmează a fi consultat şi aprobat un regulament intern al Inspectoratului Energetic de Stat, care va prevede procedura de măsurare a calităţii de energiei electrice.

Tot din fondurile oferite de Guvernul Germaniei, va fi achiziţionat utilaj pentru efectuarea auditului energetic pentru Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ susţine două proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei şi iluminarea stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională. 

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.