Viitori absolvenți ai gimnaziilor internat în căutarea viitoarei profesii



Cei 56 de copii, viitori absolvenți ai gimnaziilor internat din Bender și Orhei, s-au întâlnit pentru a doua oară la Chișinău pentru a participa la un alt seminar de orientare vocațională și dezvoltare a carierei.

În câteva luni urmează să absolvească gimnaziile, iar aceasta le provoacă emoții divergente. Pe cât sunt de nerăbdători să înceapă o viață nouă, în localitate nouă și printre oamenii noi, pe atât sunt de îngrijorați de ce le va aduce viitorul.


Alina Cupcea are 16 ani și mărturisește care sunt așteptările ei de la acest seminar, dar și că are unele temeri legate de viitor:

"Eu, personal, îmi fac griji pentru examenele pe care le voi avea degrabă. Dar și mai mult mă gândesc la cum va fi viața mea după absolvire. Eu vreau ca după aceste cursuri să mă hotărăsc ce vreau să învăț mai departe, am mai multe variante dar nu știu care este mai bună și nu pot înțelege ce-mi place mai tare".

Mihai Metilu știe deja ce vrea să facă în viitor și deși are și el anumite temeri de ceea ce îl așteaptă, este sigur că va deveni un specialist bun:

"Eu deja știu unde vreau să merg mai departe, vreau să fiu informatician și o să mă duc să învăț, după absolvire, la Colegiul de Informatică. Am ales acest domeniu pentru că îmi place și chiar și la cursurile precedente m-am convins că această profesie e foarte interesantă. De data aceasta poate o să-mi dea mai multe sfaturi ce mă vor ajuta în viața de zi cu zi."

Pentru a-i putea ajuta să-și determine direcția în care vor merge în continuare educatorii gimnaziilor internat împreună cu echipa Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului organizează în cadrul seminarului întâlniri cu diferiți specialiști.

Cristina Dumea de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a vorbit tinerilor despre cele mai solicitate profesii de pe piața națională și le-a oferit câteva sfaturi ce i-ar ajuta să se angajeze ulterior.

Lipsa de experiență este unul dintre motivele de respingere a cererii de angajare cel mai des invocat de către angajatori. "Pentru a cumula lipsa de experiență, tânărul se poate implica în acțiuni de voluntariat, ele cântăresc bine în cazul angajării. Totodată și stagiile de practică oferă această posibilitate. Depinde de măsura în care tânărul le poate evidenția în CV", spune invitata.

Seminarul de instruire se organizează în perioada 4-7 aprilie curent. Pe parcursul acestor zile tinerii vor vizita câteva instituții de învățământ profesionale din Chișinău, vor simula situații de admitere la ele, de pregătire a documentelor necesare pentru aceasta și se vor întâlni cu studenții care au participat și ei la astfel de instruiri.

Evenimentul este organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova cu suportul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Pentru detalii suplimentare:
Tel./fax: 022-716-598, 022-747-813, 022-744-600
E-mail: ciddc@yahoo.com
Web: http://www.childrights.md
Aliona Stepan, coordonator proiect