Dezbatere publica ,,E timpul sa sanctionam prin lege pasivitatea individului care este martor la incalcari ale legii''



monica 01-07 1Pe 23 martie, în Sala Povilvalentă a Universitatii de Stat ,,Alecu Russo’’ din Bălți, incepînd cu orelor 12, am (re)descoperit forţa argumentelor într-o dezbatere cu moţiunea:"E timpul să sancţionăm prin lege pasivitatea individului care e martor la încălcări ale legii."

Closer2Oxford Moldova, ne-a invitat la o întîlnire cu oameni care își susțin cu tărie ideile, un moderator care pune în mișcare discuția, o temă provocatoare și schimburi de replici între public și invitați, un adevărat spectacol! Invitații speciali au fost:Vadim Vacarciuc,halterist, olimpic   și om politic alaturi de Vadim Lopotenco, membru Euroclub “Raod to Euroclub”, Bălți-care au format echipa afirmatoare, iar în echipa negatoare au fost  Vitalie Cazacu, directorul Agenției “Deca Press” și Eugenia Popovici, de asemenea, membru euroclub. Întreaga dezbatere a fost moderată de  Monica Mocanu, debater din București și reprezentanta Closer2Oxford România. Evenimentul respectiv a fost constituit din două părți: dezbaterea propriu-zisă și  opinii,întrebări ale publicului.

Libertatea de expresie și dreptul la exprimarea opiniei, nu sînt cistigate nicăieri definitiv, ci sînt întreținute prin lecturi critice, curaj și inteligență. Cu o tradiție de secole la Oxford, Cambridge, Yale și la alte universități prestigioase, dezbaterile din cadrul acestora contribuie din plin la un  schimb productiv de idei, aducînd alături de studenți personalități de primă mărime știintifică, artistică, politică etc. Inspirat de această tradiție, proiectul Closer to Oxford pune în valoare oameni și argumentele lor, în București, Cluj, Iași,Timișoara, Chișinău, dar acum recent și-n  Bălți, prin runde de debate online, seminare de argumentare, lectură critică și dezbateri publice. Cum printre studenții de azi sunt viitorii miniștri, profesori sau avocați, credem că acest exercițiu este una din cele mai profitabile investiții în formarea personalității lor.

Dezbaterea de la Bălți s-a încheiat cu victoria echipei negatoare. Membrii ambele echipe, ce s-au confruntat “în lupta argumentelor”  au fost premiați cu diplome, vauchere de la librăria “Cartier” și abonament la revista “Punct” (cîștigătorii). Studenții ce-au participat (peste 50 la număr), au menționat faptul că evenimentele de acest gen ar trebui să aibă continuitate și dezbaterile publice ar putea să devină o tradiție a Universității   de Stat ,,Alecu Russo’’ din Bălți.