Diaconia a dat startul „Şcolii de animaţie”



Scoala de animatiem

Pe data de 23 şi 24 februarie, Misiunea Socială „Diaconia” a organizat primul curs din cadrul ciclului de formare „Şcoala de animaţie”.

Cursul a inclus 4 ateliere – 2 de creaţie şi 2 de instruire, la care au fost prezenţi 32 de participanţi (voluntari şi coordonatorii lor). În cadrul atelierelor au fost abordate următoarele subiecte: ce este animaţia, animatorul socio-educativ, comunicarea eficientă, stima de sine şi stima faţă de alte persoane şi ateliere de creaţie.

Primul atelier a fost coordonat de Nadejda Florea, coordonatorul proiectelor educative şi de voluntariat din cadrul Diaconiei, şi a avut drept scop iniţierea voluntarilor în domeniul animaţiei. Prin intermediul prezentărilor şi al jocurilor, participanţii la curs au învăţat ce reprezintă animaţia şi cum trebuie să fie un bun animator, tipurile de joc şi metodele de interacţiune în cadrul grupului. „Un animator adevărat este dornic de viaţă şi ştie cum să facă fiecare zi mai frumoasă, el crede în iubire şi iubeşte tot ce se află în jurul lui”, le-a spus voluntarilor Nadejda Florea.

În cadrul celui de-al doilea atelier, formatorul Ludmila Şchiopu, psiholog la Diaconia, i-a învăţat pe voluntari cum să comunice eficient în cadrul unui grup şi cât de important este să se stimeze pe sine şi pe cei din jurul lor.

Al treilea atelier a implicat confecţioarea obiectelor din argilă polimerică şi a fost moderat de Inga Zaeţ, designer hand made. În cadrul acestui atelier, voluntarii şi-au pus creativitatea la contribuţie şi au fabricat diferite bijuterii: cercei, brăţări, coliere.

Ultimul atelier de asemenea a fost de creaţie şi a constat în ornarea sticlei prin intermediul tehnicii decupării. Ghidaţi de Mihaela Handuca, voluntară la Diaconia, participanţii au deprins această tehnică şi, utilizând borcane din sticlă, au confecţionat diverse obiecte decorative.

Coordonatorii de voluntari au fost interesaţi de acest curs şi au menţionat cu toţi că a fost foarte util şi captivant. „Prin intermediul acestui curs, am inţeles că este foarte important să trezim copilul din noi şi să promovăm jocul. Jocurile niciodată nu sunt prea multe”, a afirmat Natalia Ţîbîrnă, coordonator la Centrul parohial din Coşcalia.

Toţi voluntarii au fost foarte activi şi s-au implicat în toate activităţile propuse de formatori. Vorbind despre utilitatea cursului, Emilia, o voluntară din cadrul grupului Young Diaconia, a menţionat: „Cunoştinţe pe care le-am obţinut la curs ne sunt foarte utile şi ne vor ajuta să interacţionăm mai uşor cu copiii. Prin joc poţi să înveţi foarte multe lucruri despre copii, dar, de asemenea, poţi să-ţi dezvolţi propriile abilităţi”.

Întrucât acest curs de formare a fost şi un motiv de reunire pentru voluntarii din reţeaua de Centre parohiale, Igor Belei, directorul Diaconiei, le-a mulţumit tuturor pentru activităţile pe care le organizează la nivel local.

„Şcoala de animaţie” este un ciclu de formare care constă din 4 cursuri şi are drept scop dezvoltarea culturii jocului în centrele parohiale ale Diaconie şi formarea unor buni animatori.

 

Daniela Ştirbu, 

Asistent PR Misiunea Socială "Diaconia",

Tel.: 022 46 32 28