O agenție îi cere portalului DISCRIMINARE.MD despăgubiri de 80 mii de lei pentru defăimare



Societatea civila in ImaginiPortalul de știri DISCRIMINARE.MD a fost somat de Agenția de publicitate NEORAMA pentru că i-ar fi lezat demnitatea instituții în rezultatul publicării unei investigații despre o femeie care ar fi fost concediată în mod forțat în periada sarcinii.

Agenția NEORAMA cere portalului nostru de știri să-i fie achitată suma de 80 de mii de lei pentru despăgubiri morale după ce a fost publicat un reportaj despre instituția în cauză în noiembrie 2012. Totodată, șeful Agenției, Sandu Osadcenco, cere și portalului de știri CURAJ.TV despăgubiri în valoare de 30 de mii de lei pentru că a reprodus reportajul.

În scrisoare se menționează că reportajul nostru"Trăim într-un stat de drept, dar drepturile unei mame nu sunt respectate" ar distorsiona adevărul, iar faptele prezentate nu au fost veridice. Mai mult, administrația companiei de publicitate consideră că prin acest reportaj i-a fost defăimată imaginea.

Autorul investigației, Natalia Ghilașcu, califică somația drept o tentativă de a hărțui jurnaliștii care scriu despre drepturile omului, încercând să le dea o lecție. Considerăm că reportajul prezintă fapte reale și au fost expuse ambele poziții, chiar dacă Sandu Osadcenco a amânat întrevederea cu jurnaliștii.

Amintim că portalul de știri DISCRIMINARE.MD a publicat în luna noiembrie un reportaj după ce Alina Drumea ni s-a plâns că fostul ei șef de la agenția NEORAMA ar fi concediat-o pe nedrept prin falsificarea unei cereri eliberate, chipurile din proprie inițiativă. Când a revenit din concediul de maternitate, a aflat că nu mai activează la companie.

Primele două instanțe de judecată i-au dat câștig de cauză femeii și l-au obligat pe directorul Agenției, Sandu Osadcenco, să îi restituie plățile pentru aflarea sa în concediul de îngrijire a copilului, încasarea salariului pentru perioada absenţei forţate de la serviciu și să fie restabilită la locul de muncă.

Curtea Supremă de Justiție a decis la 14 noiembrie 2012, însă, că cererea nu este falsă, că semnătura îi aparține ei, fapt contestat de Alina Drumea până astăzi. În colegiul de judecători care au examinat cauza Drumea împotriva companiei NEORAMA au luat parte următorii judecători: Sîrcu Iulia, Muruianu Ion, Chişca-Doneva Tamara, Vîlcov Ion, Fistican Eugenia.