Proiectul de aprovizionare cu apă din Duruitoarea Veche, poveste de succes pentru „Apele Moldovei”



La 7 februarie 2013, echipa OWH TV Studio a filmat mai multe locaţii relevante pentru proiectul-pilot de aprovizionare cu apă şi canalizare a satului Duruitoarea Veche, comuna Costeşti, raionul Râșcani.

Printre secvenţele filmate, se numără:

Interviuri cu membrii comunităţii care s-au conectat la apeduct;

Interviuri cu reprezentanţii administraţiei locale şi raionale;

Sediul în curs de renovare a Î.M. „Apă-Canal Costeşti”, care gestionează serviciul de apă;

Staţia de epurare.

Apeductul din satul Duruitoarea Veche, raionul Râşcani, a fost inaugurat la 6 septembrie 2012. Acesta va asigura cu apă potabilă cei aproape 470 de locuitori ai satului. Proiectul de aprovizionare cu apă şi canalizare este gestionat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, cu sprijinul financiar şi în parteneriat cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Investiţiile s-au cifrat la peste 2,2 milioane de lei. Până momentul de față, peste 100 de gospodării au fost conectate. În total, au fost construiţi 7,5 km de apeduct şi 3,3 km de canalizare.

Menționăm că, în 2013, urmează a fi construcţi 6 km de canalizare. Serviciul de apă şi canalizare va fi gestionat de Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din or. Costeşti, care beneficiază de asistenţa GIZ la elaborarea unui plan de afaceri, astfel încât activitatea sa să fie deopotrivă eficientă, în beneficiul public şi profitabilă. Î.M. „Apă-Canal” din or. Costeşti a primit finanţare de la GIZ pentru reparaţia oficiului şi procurarea echipamentului necesar pentru buna funcţionare a operatorului.

Filmul promoţional produs de OWH TV Studio a fost comandat de Agenţia „Apele Moldovei” şi va fi disponibil în martie 2013.