USM și ASEM la orfelinatul din Tocuz, Căușeni



În ajunul Crăciunului oamenii devin mai buni și mai darnici unii cu alții! O dovadă a acestei afirmații este Caravana de Crăciun organizată de studenții Universității de Stat din Moldova (USM) și cei ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) pentru copiii de la orfelinatul din satul Tocuz, Căușeni.

Craciun

Unindu-și forțele, autoguvernările studențești de la ASEM și USM au colectat în universitățile în care își fac studiile, timp de o săptămână: bani, hăinuțe, jucării dar și urări de bine, pe care le-au transmis cu drag celor 34 de copii care i-au întâmpinat cu multă bucurie și căldură!

Dmitri Popa, reprezentantul Alianței Studenților de la USM ne spune cum a început Caravana de Crăciun: „Totul a început de la o dorință, de a face fericită o casă de copii. Fiind organizată de către Alianța Studeților USM și Senatul Studențesc ASEM, de la bun început, au avut loc multe discuții, propuneri, idei pe seama organizării Caravanei de Crăciun. Ne gândeam cum am putea să o facem la un nivel cât mai înalt. A ieșit foarte bine! Decanii, profesorii, studenții au rămas impresionați de acest eveniment și au răspuns pozitiv inițiativei noastre și încurajându-ne prin donațiile lor.”

Studenții care au participat la Caravana de Crăciun au spus că în procesul de colectare a banilor au mers pe la facultăți cu Moș Crăciuni dar și cu „muzicuța”, adică cu tineri bravi care grație vocii lor și a chitării au convins lumea să doneze bani și nu numai. Nu a fost ușor, dar a meritat tot efortul. „Lumea a fost darnică”, spun ei.

Când am intrat, privirea mi-a furat-o un zâmbet dulce al unui băiețel care fugea spre noi să ne ajute cu pachetele. Credeam că imi va fi greu să comunic cu ei deoarece mă durea sufletul când vedeam tristețea din ochii lor, dar în realitate a fost mai ușor decât mă așteptam. Am depășit cu ușurință barierele. Am fost marcată de bunătatea și optimismul lor, iar la final pur și simplu nu doreau să ne lase să plecăm... Sper din toată inima că darurile pe care le-am oferit copiilor să le fie de folos și să le aducă aminte de noi!”, ne-a spus Cibotari Maria, studentă USM.

Studenții au pregătit un program special pentru copii: „Programul artistic susținut de noi împreună cu copii a fost extraordinar, au fost momente de neuitat: cu Moș Crăciun și Alba-ca-Zăpada, momente pline de emoții și sentimente de bucurie că suntem alături de ei. E o amintire veșnică. A fost un moment scurt, dar care mi-a dat răspuns la multe întrebări ale vieții mele”, menționează Natalia Borș, studentă, USM.

Cu banii adunați s-au procurat: încălțăminte pentru toți copiii, mingi, cărți, jocuri intelectuale, un DVD player, o bicicletă staționară atât de necesară copiilor cu dizabilități, suc, dulciuri, fructe, jucării și multe alte produse utile.

Numeroase cadouri, zâmbet, energie și calde amintiri – acestea sunt doar câteva din rezultatele Caravanei de Crăciunorganizate de studenți anul acesta, pentru copiii din Tocuz.

Chiar dacă au întâmpinat unele probleme cu transportul și cu ninsoarea care nu contenea, studenții USM și ASEM merită respect și laudă pentru faptul că au reușit să organizeze împreună o sărbătoare atât de frumoasă, copiilor din satul Tocuz, raionul Căușeni!

Bravo studenților de la USM și ASEM!

Iar noi, prieteni, să fim mai buni! De sărbători și în fiecare zi!

Iulia Brad

20522_456086761119451_1647779755_n

28780_456088254452635_31351048_n