CRD Nord: „Ne mândrim cu faptul că ADR Nord și-a pus scopul și a reușit să fie cea mai bună agenție de profil din țară”



alt
De la Ședința CRD Nord din 13.12.2012

alt

Bălți, 13 decembrie 2012. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au organizat ultima ședință ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) din acest an. Deoarece până la sfârșitul acestui an vor fi valorificați integral banii alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) pentru finanțarea proiectelor implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord, membrii CRD Nord au apreciat activitatea din ultimul an a ADR Nord cu calificativul BUNĂ.

La ședință au participat, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai, șef-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională, precum și membrii CRD Nord, specialiști de la ADR Nord, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile, jurnaliști.

În cadrul ședinţei, prezidată de preşedintele CRD Nord, Ion Parea, au fost aprobate Planul de activitate al ADR Nord pentru următorul an și devizul de cheltuieli pentru organizarea și funcționarea ADR Nord. Totodată, CRD Nord a susținut modificarea şi completarea Planului Operațional Regional 2013-2015, inclusiv informarea despre proiectele din regiune incluse în Documentul Unic de Program 2013-2015. De asemenea, a fost prezentat un raport privind implementarea proiectelor în anul 2012 și fost votată constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea planurilor sectoriale.

„Pe parcursul anului 2012, ADR Nord și CRD Nord au depus eforturi deosebite în ideea promovării politicilor de dezvoltare regională, astfel obținându-se mai multe succese în acest domeniu”, a menționat Igor Malai, șef-adjunct DGDR, precizând că întrunirea de azi nu este o ședință de bilanț, ci una de luare a deciziilor pentru planificarea activităților de anul viitor, astfel încât „în noul an să avem un start mai rapid, mai eficient”.

În mesajul său adresat membrilor CRD Nord, reprezentantul MDRC, Igor Malai, a specificat: „Vă solicit doar un lucru: toți membrii CRD Nord să se implice în activitatea nemijlocită a Consiliului și a ADR Nord, să avem o conlucrare mai bună și să fiți proactivi”.

Președintele CRD Nord, Ion Parea, a mulțumit directorului și specialiștilor ADR Nord: „În viziunea mea, în 2012 s-a lucrat, într-adevăr, destul de bine. În acest sens, comparativ cu alte agenții de dezvoltare, cifrele vorbesc de la sine”, a relevat președintele Ion Parea. „Vă spun cu toată certitudinea și fermitatea: ADR Nord, cu toate problemele, câteodată subiective și obiective, a făcut un lucru enorm, deși, uneori, în cadrul Biroului executiv al CRD Nord, sunt și opinii critice vizavi de activitatea agenției. Ne mândrim cu faptul că ADR Nord și-a pus scopul și a reușit să fie cea mai bună agenție de profil din țară, ca nordul să fie nord pentru republică. Constat că împreună avem foarte și foarte mult de lucru pentru a contribui mai departe la dezvoltarea regiunii”, a mai spus președintele CRD Nord.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat cele mai importante rezultate pe care ADR Nord le-a obținut în anul 2012. Astfel, ADR Nord a finalizat, până în prezent, implementarea a 10 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru care, din FNDR, a fost alocată suma de 52 822,20 mii lei, din care au fost valorificați 52 814,40 mii de lei sau 99,99% din suma alocată. 7 proiecte finalizate au fost finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), un proiect finanțat din sursele Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și 2 proiecte finanțate de Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova. Pe lângă acestea, 4 proiecte finanțate din FNDR se află în curs de implementare și 2 proiecte finanțate de GIZ. „Scopul nostru de bază e ca să valorificăm în totalitate banii care au fost aprobați în 2012 pentru finanțarea proiectelor din Regiunea de Dezvoltare Nord”, a subliniat directorul Ion Bodrug, care a mai spus că, anul viitor, echipa ADR Nord va tinde să aibă rezultate și mai bune, va lucra și mai intens pentru dezvoltarea regiunii.

Printre subiectele discutate în cadrul ședinței a fost și posibilitatea creșterii de la 1% la 2% din Bugetul de Stat a resurselor financiare din FNDR, care, așa cum s-a argumentat, ar trebui să fie cumulativ, astfel încât, în perspectivă, să fie evitate anumite probleme atât obiective, cât și subiective ce țin de valorificarea banilor.

Valeriu Țarigradschi, vicepreședintele CRD Nord, președintele raionului Glodeni, s-a referit în mod special la avantajele implicării administrațiilor publice locale, în calitate de aplicanți de proiecte, în procesul de gestionare a proiectelor de dezvoltare regională.

Specialiștii ADR Nord s-au referit, în prezentările lor, atât la rezultatele obținute în 2012, cât și la planurile pentru următorul an ale ADR Nord. Astfel, Inga Cojocaru, șef Secție planificare strategică și programare, a prezentat Planul de activitate pentru anul 2013 al ADR Nord. Constantin Bândiu, șef Secție management proiecte, a făcut o totalizare a rezultatelor pe care ADR Nord le-a obținut în domeniul implementării proiectelor în acest an. Lilia Raileanu, șef Secție financiară și achiziții, a prezentat devizul de cheltuieli pentru organizarea și funcționarea ADR Nord și a informat că, din 2013, MDRC a pus în fața agențiilor de dezvoltare sarcina de a-și asigura 30% din finanțare din alte surse decât FNDR.

La prima ședință CRD Nord din 2013, planificată pentru luna ianuarie, va fi aprobat raportul de activitate al ADR Nord pentru anul 2012.

Prima ședință a noii componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a avut loc în data de 28 septembrie 2012.


Date de contact pentru informații suplimentare: tel. (231) 6-19-80; e-mail: adrnord@gmail.com.


CRD Nord este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării şi monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălţi şi raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani, Sîngerei şi Soroca. Consiliul Regional are 48 de membri, fiind alcătuit din preşedinţii raioanelor componente, primarul municipiului Bălţi şi cîte un reprezentant al asociaţiilor de primari, societăţii civile şi sectorului privat din fiecare raion şi municipiu al RDN. Membrii Consiliului Regional îşi exercită atribuţiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md