ASOCIATIA PROMO-LEX A LANSAT STUDIUL €žDREPTURILE OMULUI IN REGIUNEA TRANSNISTREANA A MOLDOVEI"



Asociatia €žPROMO-LEX" a lansat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, studiul €žDrepturile omului in regiunea transnistreana a Moldovei" realizat de o echipa de experti independenti. Documentul, redactat in limbile romana, rusa si engleza este impartit in noua capitole care se refera la functionarea pseudoinstitutiilor publice ale regiunii; activitatea mass-media si relatiile dintre jurnalistii de pe cele doua maluri ale Nistrului; atmosfera in care activeaza societatea civila din regiune; realizarea drepturilor electorale ale locuitorilor si cetatenilor moldoveni de pe malul sting al Nistrului; functionarea sistemului educational, de sanatate si protectie sociala. De asemenea, studiul se refera la situatia demografica a regiunii, starea in care se afla sectorul agrar si situatia ecologica in zona.

Expertii evidentiaza faptul ca in regiunea transnistreana activeaza o serie de organe menite sa apere drepturile omului, dar care, in realitate, indeplinesc mai degraba functiile unor organe represive subordonate unei singure persoane.

Potrivit studiului, in zona separatista functioneaza o pleiada de structuri militarizate platite pentru a ingradi accesul populatiei la valorile democratice si care mentin starea de frica in randul localnicilor. Printre aceste st ructuri se numara: procuratura, militia, organele securitatii, fortele armate regulate, trupele interne, garda republicana, unitatile de cazaci, rezistenta populara si unitatile militare ale Federatiei Ruse.

In timp ce teritoriul aflat sub jurisdictia constitutionala a Republicii Moldova a beneficiat de-a lungul anilor de diverse programe si proiecte de dezvoltare si modernizare, populatia regiunii transnistrene a fost privata de aceste avantaje, regiunea transnistreana asemanandu-se cu o zona in care nivelul de trai a degradat alarmant.

In timp ce diplomatii cauta solutii diplomatice, politicienii - avantaje politice, oamenii de afaceri isi lobeaza interesele economice, ziaristii se delecteaza cu subiecte de senzatie, etc., sute de mii de persoane sufera fiind supuse unor tratamente discriminatorii si inumane. Zilnic, locuitorii regiunii continua sa fie supusi unor presiuni directe sau indirecte, drepturile lor fiin d calcate in picioare. Formatul de negocieri si contingentul militar de pacificare in zona ramane dominat de Federatia Rusa si contribuie la consolidarea regimului separatist de la Tiraspol, contrar intereselor populatiei si angajamentelor internationale.

Comisia Unificata de Control, sarcina careia este de a asigura respectarea drepturilor omului in Zona de Securitate s-a transformat intr-un club de discutii ineficient, fara autoritate, fara responsabilitati, fara influenta - o institutie daunatoare, din punct de vedere financiar, intereselor contribuabililor.

Studiul a fost realizat si coordonat de expertii Asociatiei Promo-Lex in colaborare cu Igor Volnitchi (jurnalist), Alexei Gumaniuc (Doctor Habilitat in Agricultura, cercetator stiintific la Institutul de Cercetare Stiintifica in Agricultura din or. Tiraspol). Un important aport la realizarea acestui document l-au avut numeroase persoane din re giune, care au solicitat anonimatul.

Studiul a fost elaborat si publicat cu suportul Ambasadei Regale a Olandei prin intermediul Programului MATRA KAP. Studiul este distribuit gratuit si poate fi accesat in limbile romana, rusa si engleza in format electronic pe pagina web a organizatiei: www.promolex.ong.md

 

Asociatia Promo-Lex

Tel/Fax: (373-22) 450024 GSM: (373) 69070800,

E-mail: promolex@ong.md  promolex@yahoo.com

 

13 martie 2008