ONG-URILE DIN MASS-MEDIA SUNT ALARMATE SI PROTESTEAZA



Organizatiile neguvernamentale mass-media sunt alarmate in legatura cu recentele cazuri de intimidare a presei independente si protesteaza impotriva subminarii libertatii presei si a libertatii de exprimare in R. Moldova. Atitudinea este facuta publica printr-o Declaratie a mai multor ONG-uri, citata de Info-Prim Neo.



 

 

Autorii documentului precizeaza ca initierea urmaririi penale impotriva directorului cotidianului €žTimpul de dimineata", invinuit de €žactiuni intentionate indreptate spre atatarea vrajbei sau dezbinarii nationale, rasiale sau religioase" si impotriva postului de radio €žVocea Basarabiei", acuzat de €žchemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale" nu se bazeaza pe existenta unor date si dovezi care ar certifica reaua vointa a jurnalistilor acuzati. In plus, postul €žVocea Basarabiei" este supus unei verificari selective a granturilor obtinute din strainatate, in special a celor din Romania. De mentionat, ca ambele institutii media ofera spatiu opiniilor critice la adresa guvernarii, iar demersurile Procuraturii Generale au loc dupa ce presedintele Voronin a cerut Serviciului de Informatii si Securitate sa €žcontracareze finantarea ilicita a partidelor politice si a mass-media, inclusiv din resurse din afara R. Moldova".

Conform ONG-urilor semnatare, este deosebit de ingrijorator faptul ca verificarea fondurilor financiare obtinute de €žVocea Basarabiei" se face cu antrenarea Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) care are faima de a fi implicat in cazuri de hartuire a unor persoane indezirabile puterii. In context se aminteste ca in vara anului trecut, CCCEC a operat arestari €ždemonstrative" ale unor membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care ulterior au fost declarati nevinovati. Organizatiile mass-media au fost indreptatite atunci sa semnaleze opiniei publice ca, sub pretextul luptei cu coruptia, Centrul Anticoruptie este utilizat in scopul intimidarii CCA care iesise de sub controlul puterii.

Autorii Declaratiei cer autoritatilor sa inceteze actiunile de hartuire a presei, contrare normelor unui stat de drept si angajamentelor R. Moldova de respectare a libertatii presei si a libertatii de exprimare.

Acestia fac apel catre reprezentantii SUA, OSCE, UE, Consiliul Europei sa sprijine mass-media din RM in efortul ei pluralist, democratic si independent.

Documentul este semnat de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul €žAcces-Info", Comitetul pentru Libertatea Presei si ramane deschis pentru cosemnare.

 

www.info-prim.md