ANGAJATII ISI FAC DATORIA CAND INTERZIC ACCESUL JURNALISTILOR LA EVENIMENTE



Serviciul de Protectie si paza de Stat (SPP) considera ca declaratia organizatiilor de media vizavi de incidentul produs la 18 ianuarie curent, cand garda de corp a presedintelui le-a interzis jurnalistilor de la doua posturi TV si o publicatie accesul in incinta Palatului National, s-au adeverit partial, se arata in raspunsul SPP la o adresare a sase ONG-uri de media.

In raspuns se mentioneaza ca SPP a examinat in cadrul unei anchete de serviciu declaratia. Dupa ce Seful SPP Igor Bodorin sustine ca argumentele s-au adeverit partial, el mentioneaza ca efectivul antrenat in masurile de protectie si paza si-a realizat doar atributiile functionale ce reies din prevederile legale. 


Referindu-se la incidentul din 18 ianuarie, cand a avut loc o serata de creatie a umoristului Gheorghe Urschi, SPP sustine ca echipa €žPro TV Chisinau" nu a respectat anumite proceduri.

In declaratia ONG-urilor media se mentiona si cazul cand u n jurnalist a fost agresat in timp ce filma la finele anului trecut inaugurarea €žBradului Tarii". In aceasta situatie, SPP sustine ca el a fost stopat pentru ca nu avea semne distinctive ca ar fi jurnalist.

In declaratia facuta la finele lunii ianuarie de ONG-urile media se mentiona ca €žincalcand prevederile Legii presei si depasindu-si atributiile, garda de corp a presedintelui le-a interzis jurnalistilor de la doua posturi TV si o publicatie accesul in incinta Palatului National, in pofida existentei unui acord prealabil dintre jurnalisti si organizatori privind reflectarea evenimentului. Jurnalistii au fost siliti sa stearga cadrele filmate in afara Palatului National, care contineau imagini cu presedintelui Voronin, se arata in declaratie". Semnatarii au facut referire si la un caz similar cand un reporter a fost agresat de catre agentii din paza a presedintelui in timp ce-l filma pe Vladimir Voronin la ceremonia de inaugurare a €žPo mului Tarii".

ONG-urile semnatare au cerut pedepsirea vinovatilor in toate cazurile de agresare a jurnalistilor, de violare a dreptului de obtinere si difuzare a informatiei, €žcare risca sa devina o practica obisnuita, zilnica in RM".

 

www.info-prim.md