Declaratia organizatiilor neguvernamentale din domeniul media



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu noile cazuri de ingradire a accesului jurnalistilor la evenimente de interes public si de intimidare a jurnalistilor aflati in exercitiul functiei. Astfel, la 15 februarie 2008, corespondentul ziarului €žMoldavskie vedomosti" nu a fost admis la intalnirea comisarului european pentru relatiile si politica europeana de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, cu studentii Universitatii de Stat din Chisinau. Administratia Universitatii, secundata de gardienii Serviciului de Paza, au blocat, sub diverse pretexte false, intrarea jurnalistului in sala, permitand, in acelasi timp, altor jurnalisti sa participe la eveniment.

Pe data de 16 februarie, Irina Codrean, ziarista la cotidianul €žTIMPUL de dimineata", a fost bruscata de catre un agent din paza de corp a premierului Vasile Tarlev, pe teritoriul Bazei auto a Aparatului Guvernului, care era inspectata de catre premier. Desi ziarista s-a legitimat, invocand faptul ca premierul este o persoana publica si viziteaza un obiectiv public, la indicatia sefei Serviciului de Presa, Carmena Lupei, unul dintre gardienii premierului a scos-o pe jurnalista cu forta din incinta intreprinderii respective. Inainte de incident, Irina Codrean publicase cateva articole in legatura cu unele nereguli comise de aceasta institutie la achizitionarea a 17 automobile €žSkoda".

Atentionam in mod repetat la cunostinta autoritatilor ca asemenea actiuni contravin Legii Presei care interzice €žimixtiune de orice fel in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei" (art.1) de catre presa, iar jurnalistul are dreptul, €žin scopul exercitarii atributiilor profesionale", €ža) sa obtina si sa difuzeze informatii; ...c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; .... sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice" (art.20)

ONG-urile semnatare cer autoritatilor sa pedepseasca vinovatii si sa ia masuri pentru a stopa practica brutala de comunicare cu presa, tot mai raspandita in domeniul public, sa asigure, in conformitate cu legislatia nationala si angajamentele internationale, accesul nestingherit al jurnalistilor la informatia si evenimentele de interes public.

Centrul Independent de Jurnalism

Asociatia Presei Independente

Centrul €žAcces-Info"

Comitetul pentru Libertatea Presei

Asociatia Presei Electronice

Ziarul €žExpresul de Ungheni"

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) €žViitorul"

Uniunea Jurnalistilor din Moldova