LA CHISINAU A AVUT LOC UN MARS FUNERAR SIMBOLIC DE PETRECERE IN ULTIMUL DRUM A SPIRITULUI COMUNIST



Ultimul drum

Sustinatori ai Grupului de initiativa €žO lumanare pentru spiritul comunist", in mare parte tineri, au participat vineri, 22 februarie, la un mars funerar simbolic de €žpetrecere in ultimul drum a spiritului comunist dictatorial", transmite Info-Prim Neo. In acest mod, organizatorii actiunii au decis sa comemoreze sapte ani de guvernare comunista si trei ani de la semnarea Planului National de actiune R. Moldova - Uniunea Europeana.

Actiunea a inceput cu un miting. Desi autorizatia emisa de primarul general al municipiului Chisinau prevedea desfasurarea acesteia in Piata Marii Adunari Nationale, actiunea de protest a avut loc in preajma monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant. Manifestantii au refuzat sa se deplaseze in preajma Arcului de Triumf la propunerea reprezentantilor fortelor de ordine, care au blocat accesul atat a protestatarilor, cat si a trecatorilor in PAMN. Motivul invocat de colaboratorii de politie a fost ca actiunea ar dauna programului de lucru al lucratorilor Guvernului.

Unul dintre manifestanti, Oleg Brega a declarat pentru Info-Prim Neo ca de la venirea comunistilor la putere se incalca flagrant drepturile fundamentale. €žAcum nu avem dreptul sa circulam prin PMAN, nu avem dreptul sa ne asociem, sa ne exprimam in PMAN. A ramas numai pentru betiile lui Voronin piata aceasta. Suntem indignati, vrem sa condamnam ideea de comunism, dar si de integrare europeana. Cu asa guvernare nu ajungem niciodata in UE€ a mentionat Oleg Brega.

Manifestantii au scandat lozinci si au tinut discursuri anti-comuniste. Mai multi tineri au scris pe o panza cu desenul unui sicriu inscriptii precum €žDesteapta-te, romane!€, €žNoi avem drapel si stema, Voronin are la cap problema€, €žNe lepadam de Satana€, €žMai bine mort decat comunist€ etc.

Dupa mai multe incercari de a patrunde in PMAN, protestatarii au pornit in mars spre Cimitirul Central din strada Armeneasca, purtand in fruntea alaiului un sicriu de carton. Participantii la actiune au fost fortati de politisti sa circule pe trotuar. La cimitir manifestantii si-au propus sa ingroape in mod simbolic spiritul comunist, aruncand la lada cu gunoi sicriul si diferite elemente ale simbolisticii comuniste (secera si ciocanul, drapelul rosu, portretul lui V. Lenin, carnetul de membrul al Partidului Comunist, cravata pionereasca s.a.).

Ulterior protestatarii s-au deplasat spre sediul Delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova pentru a-si exprima dezacordul cu declaratiile lui Paulo Berrizi, seful Sectiei politice, conform carora R. Moldova a facut progrese. €žUniunea Europeana aplica standarde duble, condamnand comunismul si in acelasi timp, netezind pe cap autoritatile de la Chisinau€, a declarat unul dintre protestatari. Manifestantii au lasat la intrarea in sediul Delegatiei CE o coroana funerara cu inscriptia "Viitorul comunist al R. Moldova" pe panglica neagra.

Organizatorii nu exclud posibilitatea ca vor fi arestati pentru actiunea de protest desfasurata.

 

www.info-prim.md