INTEGRARE SAU REINTEGRARE? CARE TREBUIE SA FIE PRIMUL PAS?



Clubul EuropeanCare este politica de integrare a Republicii Moldova? Este Moldova gata pentru integrare sau este oare Europa gata sa ne accepte? Care sunt domeniile prioritare ale Ministerului Reintegrarii si Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a Republicii Moldova?

Toate aceste intrebari au fost puse la discutia de catre membrii Clubului European - ASEM la sedinta de 16 februarie cu invitatii speciali: Ion STAVILA - vice-ministru al Ministerul Reintegrarii Republicii Moldova, Alexander DE JAEGER - Consultant politic, Oficiul reprezentantei speciale a UE in Moldova, Pavel CABACENCO - manager de programe, CRS (Catholic Relief Service) Moldova si lector universitar, Lilia CRUDU - Universitatea de Stat, Facultatea Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrare.

La aceasta sesiune membrii Clubului European ASEM au putut sa cunoasca opinii ale invitatilor din mai multe puncte de vedere: cel national, cel international, cel social si academic. Ba mai mult chiar: cei prezenti au avut ocazia sa isi creeze o viziune de ansamblu despre situatia Moldovei in ce priveste integrarea europeana si reintegrarea interna a tarii din discutii cu persoane care contribuie direct la imbunatatirea ei.

Domnul Stavila a elucidat din start diferenta Ministerului Reintegrarii al Republicii Moldova si Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, pentru ca, zicea el, inca multa lume il prezinta ca fiind viceministru al Ministerului Integrarii. La intrebarea €žCare sunt principalele domenii de activitate a Ministerului Reintegrarii al Republicii Moldova?" viceministrul a raspuns ca acesta are 2 orientari de baza: coordonarea politicilor tuturor ministerelor de la Chisinau si reglementarea conflictului Transnistrean pentru reintegrarea tarii. €žConflictul din regiunea Transnistreana este una din tematicele mele preferate despre care pot vorbi ore intregi" a mentionat domnul Stavila. Considerand cele sus-mentionate, apare o intrebare: €žPoate Ministerul Reintegrarii trebuie sa fie mai important la momentul de fata decat cel al Integrarii Europene?". Conflictul inghetat din regiunea Transnistriana pare a fi cel mai mare obstacol in integrarea Republicii Moldova. €žPutem teoretic sa ne integram cu conflictul din Transnitria nesolutionat? In istoria precedent fiind Cipru. Dar Europa nu ne vrea cu conflictul nesolutionat" spune domnul Stavila si a povestit membrilor putin din propria istorie de activitatea in cadrul ministerului. Discutia a avut loc intr-o atmosfera neformala, ceea ce a permis oaspetilor sa exprime mai mult pareri proprii decat sa faca niste declaratii oficiale. Acest fapt a fost demonstrat si de natura intrebarilor puse si a raspunsurilor primite la teme foarte sensibile pentru societatea noastra. Dupa cateva exemple din experienta de lucru in postura de viceministru al Ministerului Reintegrarii al Republicii Moldova domnul Stavila a facut o pauza si a spus €žNu este un secret. Nu va spun mari taine". Domnul Stavila a reusit sa atraga atentia membrilor si sa-i tina intr-o stare de concentratie maxima pe parcursul a aproape doua ore prin oferirea unor informatii directe, oneste, a unor pareri care au aratat situatia reala si experienta din prima sursa. €žIntegrarea Republicii Moldova in UE depinde de vointa politica a UE dar si de noi" a spus domnul Stavila ca o concluzie celor spuse anterior.

Pe de alta parte Alexander De JAEGER a venit cu o imagine mai tehnica a integrarii Moldovei, precizand unele conditii si circumstante fixe de care Moldova trebuie sa tina cont in procesul integrarii in UE. La acest moment Moldova este ca o bucata de puzzle in marele tablou al Uniunii Europene si daca noi dorim sa ne integram in Uniunea Europeana trebuie sa dezvoltam economia, cadrul legal, social si politic la acele standarte si cereri prezentate de UE. Pasirea catre integrare nu poate fi un proces scurt si usor. Ca si Paolo Berizzi invitat special la sesiunea clubului din decembrie, Alexander DE JAEGER a mentionat ca Moldova mai are de lucrat la capitolul libertatea presei, dar in general se vad multe schimbari pozitive in dezvoltarea tarii si, desi regimul comunist este criticat peste tot, a fost facut mult pentru apropierea Republicii Moldova de o tara intr-adevar Europeana. La aceasta sesiune Alexander DE JAEGER, cetatean al Belgiei, vorbitor fluent de limba rusa si engleza, a fost intrebat in franceza (una din limbile oficilae ale Belgiei) o intrebare la care se astepta un raspuns mai mult personal decat oficial: €žFiind aici, Dumneavoastra vedeti Moldova ca un stat european?". Aceasta intrebare a aparut sa fie una dificila, dar rapunsul a fost unul pozitiv pentru noi. Alexander DE JAEGER a povestit cum a inceput el lucrul asupra Republicii Moldova si ca multi europeni nu cunosc unde se afla acest stat, cum ,de altfel, si multi cetateni ai Statelor Unite nu cunosc unde se afla Belgia. Dar fiind aici, Moldova ii atare ca un stat European, desi mai avem de lucrat mult.

Pentru a sumariza realizarile sesiunii, vom mentiona faptul ca Lilia Crudu si Pavel Cabaceno s-au aratat pozitiv impresionati de conceptul clublui si de scopurile lui, de accea se vor implica activ in extinderea acestuia intr-o retea de cluburi europene in institutiile de invatamant superior din capitala si din tara, obiectiv ce a stat de fapt la baza crearii primului club european. La moment acesta este un proiect de viitor, dar cu participarea tuturor tinerilor activi si energici din tara are sansa de a deveni o realitate. Cluburile europene urmeaza a fi deschise in centre institutionale din Balti, Cahul, Comrat, Taraclia si alte universitati din capitala. Cei doi oaspeti au mentionat faptul ca crearea unor asemenea cluburi este o posibilitatea de a directiona generatia tanara din Moldova catre implementarea unor valori europene si un mediu perfect pentru dezvoltarea viitorilor specialisti si profesionisti in multiplie domenii de activitatea.

Scopul principal al Clubului European - ASEM este de a educa si instrui tineri care vor duce mai departe aceste idei si valori europene de a organiza si monitoriza alte cluburi europene care vor contribui la progresul intregii tari prin generatia tanara a acesteia.