ORGANIZATIILE MEDIA SUNT INGRIJORATE DE NOILE CAZURI DE INGRADIRE A ACCESULUI JURNALISTILOR LA EVENI



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu noile cazuri de ingradire a accesului jurnalistilor la evenimente de interes public si de atitudine brutala fata de jurnalistii aflati in exercitiul functiei,transmite Info-Prim Neo. ONG-urile semnatare fac referire intr-o declaratie comuna la cazul corespondentul ziarului €žMoldavskie vedomosti", care la 15 februarie nu a fost admis la intalnirea comisarului european pentru relatiile si politica europeana de vecinatate, Benita Fererro-Valdner, cu studentii Universitatii de Stat din Chisinau. Administratia Universitatii, secundata de gardienii Serviciului de Paza, au blocat, sub diverse pretexte false, intrarea jurnalistului in sala, permitand, in acelasi timp, altor jurnalisti sa participe la eveniment.

De asemenea, este invocat si incidentul care a avut loc la 16 februarie, cand o ziarista a cotidianului €žTimpul d e dimineata", a fost agresata de catre un agent din paza de corp a premierului Vasile Tarlev, pe teritoriul Bazei auto a Aparatului Guvernului, care era inspectata de catre premier. Desi ziarista s-a legitimat, invocand faptul ca premierul este o persoana publica si viziteaza un obiectiv public, la indicatia sefei Serviciului de presa, Carmena Lupei, unul dintre gardienii premierului a scos-o pe jurnalista cu forta din incinta intreprinderii respective. Inainte de incident, ziarista publicase un articol in legatura cu unele nereguli comise de aceasta institutie la achizitionarea a 17 automobile €žSkoda", se spune in declaratie.

ONG-urile semnatare cer autoritatilor sa pedepseasca vinovatii si sa ia masuri pentru a stopa practica brutala de comunicare cu presa, tot mai raspandita in domeniul public, sa asigure, in conformitate cu legislatia nationala si angajamentele internationale, accesul nestingherit al jurnalistilor la informatia si evenimentel e de interes public.

Autorii declaratiei amintesc ca Legea Presei interzice imixtiune de orice fel in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei de catre presa, iar jurnalistul are dreptul, in scopul exercitarii atributiilor profesionale, sa obtina si sa difuzeze informatii; sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice.

Declaratia a fost semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Centrul €žAcces-Info", Comitetul pentru Libertatea Presei si Asociatia Presei Electronice.

Sursa: Info-Prim Neo