Summer School for Young Leaders ”Vzleot” (”Взлет”)



 

În perioada 22-27 iulie, a avut loc Școala de Vară a Tinerilor Lideri sau Summer School for Young Leaders ”Vzleot” (”Взлет”), organizată de ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, la Costești, Ialoveni, pentru tinerii lideri din întreaga țară, inclusiv Transnistria și Găgăuzia.

Cei 32 de participanți s-au bucurat de o săptămână plină de sesiuni interactive conduse de traineri, oaspeți-vorbitori dar și de staff-ul ambasadei britanice. Sesiunile de formare au avut ca scop cunoașterea și însușirea dezbaterilor, a discursului public, lucrului în echipă, competențelor de gândire strategică, limba de comunicare în cadrul școlii fiind limba rusă.

Tinerii participanți din cadrul asociațiilor și organizațiilor de tineret, partidelor politice, societatea civilă dar și reprezentanți ai studenților au fost selectați de Ambasada Marii Britanii la Chișinău printr-un concurs deschis și transparent.

”Mi-au plăcut foarte mult participanții școlii – foarte pozitivi și activi, plus, regimul zilei, unde fiecare minut trebuia valorificat. Am discutat despre conflictele politice dar și despre dezvoltarea personală”, spune Zulfira Haziullina (Transnistria)

Aflați în sânul naturii, tinerii lideri au învățat datorită trainerilor, elementele-cheie, regulile și formatul în care au loc dezbaterile, conform modelului parlamentului britanic, după care au participat în primele trei zile la un turneu al dezbaterilor, unde tinerii au avut ocazia să se cunoască mai îndeaproape.

”Mie, în calitate de iubitor al naturii, evident mi-a plăcut locul de desfășurare al școlii, mai ales dimineața – când datorită păsărilor, liniștii lacului mi se transmitea și mie o stare de liniște, de concentrare. Am apreciat mult faptul că în cadrul dezbaterilor s-au abordat și teme legate de ecologie, dar importante cred, rămân accentele puse pe relațiile internaționale, conflictologie, elaborarea politicilor și diplomație”, afirmă Alexandr Ișcenco, (Chișinău).

”Am apreciat atmosfera prietenoasă care a adus tinerii din Moldova, Transnistria și Găgăuzia mai aproape unul de celălalt. Dezbaterile au oferit ocazia să cunoaștem mai bine fiecare participant inițiem noi colaborări. Este plăcut faptul că grație organizatorilor, această școală s-a desfășurat la cel mai înalt nivel”, Anatolii Mavrodi, (Comrat, Găgăuzia)

Oaspeții Școlii de Vară au fost Lyndon Allin - reprezentant al OSCE în Moldova, Aleksandr Iscandarean – politolog, director al Institutului Caucazian, Ruslan Uscov – avocat, Keith Shannon – ambasadorul Marii Britanii la Chișinău și Victor Lutenco – consilier al prim-ministrului în sfera politicilor sociale. Aceștia au oferit informații și cunoștințe valoroase participanților atât în cadrul lecțiilor cât și în cadrul discuțiilor neoficiale în aer liber.

”Oaspeții au oferit o viziune nouă asupra ceea ce se întâmplă în spațiul postsovietic și european, dar și asupra elaborării și implementarea politicilor sociale. Mulțumesc acestora îndeosebi pentru faptul că au pus un mare accent pe ceea ce ne lipsește nouă practic, toleranța dintre locuitorii din Găgăuzia, malul drept și malul stâng al Nistrului.” Dumitru Condrea, (Chișinău)vzleot

Organizatorii Summer School for Young Leaders ”Vzleot”, promit că va fi organizată și o ediție de iarnă a acestei școli.

 

Iulia Brad