I s-a refuzat asistența medicală pentru că este seropozitivă



35% din persoanele infectate cu HIV refuză să mai nască copii iar 13% refuză să se căsătorească. Așa cel puțin arată studiile din ultimul an, realizate de Liga persoanelor care trăiesc cu HIV. Este și cazul Tatianei din Tiraspol, care a fost infectată cu HIV acum 20 de ani după ce administrase droguri. Mai apoi a înțeles că a ales un mod de viață nesănătos și a decis să se pună pe picioare și să înceapă o nouă viață, scrie Discriminare Media.

Despre statutul HIV nu se sfiește să le vorbească celor apropiați, care au acceptat-o. Mai dificilă este confruntarea cu personalul medical, care nu întotdeauna îi poate oferi asistența necesară. Pentru prima dată a fost discriminată la o stomatologie din Tiraspol. Medicii i-au întors spatele motivând că nu au instrumente speciale pentru acest gen de persoane.

Tatiana își amintește și alte situații de discriminare care i-au provocat o stare de dezamăgire. Când s-a decis să comită avort, medicii i-au refuzat asistența din același motiv. Aceștia i-au explicat că nu dispun de echipament avansat pentru operație.

Cu toate acestea, Tatiana consideră că sunt și medici printre medici, doar că unii nu cunosc suficient de bine căile de transmitere a virusului HIV. De câțiva ani lucrează la un centru de asistență pentru oamnii seropozitivi ”Un viitor sănătos”, unde îi ajută pe semenii săi să se integreze mai ușor în societate.

În activitatea sa de cinci ani, Tatiana afirmă că la Centrul unde activeză, numărul de persoane discriminate este în continuă creștere. De cele mai dese ori, persoanele infectate cu HIV se plâng de faptul că responsabilii instituțiilor preșcolare nu acceptă la studii copiii ai căror părinți sunt infectați. Pentru a se angaja în câmpul muncii, cetățenii din stânga Nistrului trebuie să preazinte certificate de sănătate, unde se indică expres și infecția HIV, astfel, integrarea pe piața muncii devine tot mai anevoiasă.

Jumătate dintre ei nu întreprind nimic pentru că sunt dezamăgiți în sistemul de justiție. Mai mult, în regiunea transnistreană clasa politică nici nu pune în disucție adoptarea Legii anti-discriminare.

În Moldova, studiile atestă că mai bine de 40 la sută evită să meargă la medic deoarece le este frică să fie discriminați. Alte peste 12 % renunţă la studii sau decid să nu se căsătorească. În Republica Moldova oficial sunt înregistrate peste 7 mii de persoane infectate cu HIV. Cei mai înalţi indici se înregistrează în mun. Bălţi – 918,21, raionul Rîbniţa – 695,63, or. Tiraspol – 642,59, raionul Slobozia – 343,78, or. Tighina – 281,64, raionul Grigoriopol – 237.

Interviul îl puteți citi aici discriminare.md