UN NOU PROIECT ISI PROPUNE SA OFERE OPORTUNITATI DE VIATA MAI BUNE PENTRU COPIII CU NEVOI SPECIALE



€žOportunitati de viata mai bune pentru copiii cu disabilitati" este genericul si obiectivul principal al proiectului lansat recent de catre Asociatia €žMotivatie" din Moldova, in parteneriat cu trei Centre de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale din Peresecina, Cahul si Comrat.

Coordonatorul proiectului, Igor Mereacre, a declarat pentru Info-Prim Neo ca Asociatia isi propune imbunatatirea serviciilor de reabilitare si integrare sociala pentru cei peste 100 de copii cu nevoi speciale, beneficiari in cadrul proiectului. In acest sens, urmeaza a fi elaborate strategii si metodologii noi de reabilitare a copiilor cu nevoi speciale. Prin implicarea in diverse activitati a reprezentantilor autoritatilor locale, organizatorii intentioneaza sa stabileasca un parteneriat mai eficient intre ONG-urile din domeniu si autoritati. De asemenea, vor fi organizate o serie de seminare instructive pentru specialistii antrenati in reabi litarea si integrarea copiilor cu nevoi speciale. O parte dintre specialisti vor efectua in vara acestui an o vizita de studiu in Lituania.

Totodata, in cadrul proiectului va fi organizata o tabara de vara interactiva pentru 80 de copii si parintii lor, care vor fi implicati in diverse concursuri si jocuri de dezvoltare. In premiera, va fi derulata competitia €žAbilimpics", prevazuta sa devina cu timpul o olimpiada internationala a abilitatilor.

Igor Mereacre sustine ca Asociatia se confrunta cu mai multe probleme in organizarea taberei de vara. In primul rand acestea tin de faptul ca in Moldova nu exista nici o tabara adaptata pentru necesitatile persoanelor in scaune rulante. Mai multi ani la rand tabara de vara a fost organizata cu sprijinul sponsorilor la baza de odihna a Aparatului Guvernului de la Holercani, iar in septembrie trecut - la o tabara din Vadul lui Voda. Desi organizatorii au gasit mijloace financiare din strainatate pen tru a organiza si in acest an tabara, deocamdata nici o baza de odihna nu este dispusa sa le ofere spatiul in timpul verii, atunci cand copii sunt in vacanta.

Proiectul €žOportunitati de viata mai bune pentru copiii cu disabilitati" este finantat de reprezentanta organizatiei suedeze de finantare €žSOIR Moldova" si va fi implementat pe parcursul unui an.

 

Sursa: Info-Prim Neo