IMPREUNA PENTRU O COMUNITATE SANATOASA



€žImpreuna pentru o comunitate sanatoasa"- se numeste proiectul care incurajeaza replicarea modelelor de buna practica in domeniul HIV/SIDA intre R. Moldova si Romania, lansat astazi de catre Fundatia Alaturi de Voi Romania. Este vorba despre un parteneriat intre ADV Romania, Primaria si Consiliul local Iasi si Centul de Resurse "Tineri si Liberi". Proiectul are drept scop reducerea discrepantelor in metodele de prevenire si interventie in domeniul HIV/SIDA, prin instruire si schimb de informatii intre ONG si autoritatile din cele 2 state.

Proiectul va contribui la formarea unei retele de ONG, autoritati si mass media, din Romania si R. Moldova, care asigura asistenta in domeniul HIV/SIDA si al consumului de droguri, un studiu asupra acoperirii cu servicii sociale, medicale si juridice pentru persoanele HIV afectate in judetele de granita ale Romaniei si R. Moldova, doua training-uri pentru autoritati publice si ONG din ambele tari, doua vizite de studiu si o conferinta transfrontaliera (140 de participanti). Va fi realizat un site cu informatii privind proiectul, dar si institutiile si oganizatiile din cele doua tari care pot acorda asistenta persoanelor afectate de HIV/SIDA.

€žProiectul €žImpreuna pentru o comunitate sanatoasa" se va desfasura in Romania - judetele Iasi, Vaslui, Galati si Botosani si-n R. Moldova. ONG din Romania sunt foarte interesate de experienta colegilor din R. Moldova mai ales in ceea ce priveste asistenta acordata consumatorilor de droguri injectabile infectati cu HIV. Avem ce invata unii de la altii si colaborarea va fi foarte buna. HIV nu are granita si e o problema care poate fi rezolvata mai ales prin cooperare" - a precizat Alina Paduret, director al Centrului National Iasi al ADV Romania.

€žNu se putea ca Primaria Iasi sa nu fie parte a unui astfel de proiect, deoarece problematica abordata este foarte importanta si intra in sfera de interes a autoritatilor locale, in plus trebuie sa tinem seama si de relatia privilegiata creata prin infratirea Iasului cu Chisinaul si dorinta noastra de colaborare in toate domeniile cu cei de peste Prut" - a precizat domnul viceprimar Constantin Adascalitei.

Partenerul din R. Moldova in implementarea acestui proiect este Centrul de Resurse €žTineri si Liberi", organizatie cunoscuta, mai ales, pentru ca a reusit in ultimii ani sa consolideze o Retea de 404 ONG din R. Moldova. La lansarea proiectului a fost prezent si coordonatorul de proiect din partea partenerului moldovean, Eduard Mihalas. €žLa noi doar in 2007 s-au depistat 731 de cazuri noi de persoane infectate, calea preponderenta fiind cea sexuala. Interesul nostru se indreapta spre asistenta directa a persoanelor afectate HIV. In R. Moldova sunt dezvoltate programele de acordare a serviciilor de prevenire, dar mai putine organizatii asista direct persoanele afectate de HIV/SIDA. Credem ca proiectul va fi benefic pentru toti." - a declarat Eduard Mihalas.

Luind in consideratie particularitatile proiectelor PHARE, Centrul de Resurse €žTineri si Liberi" nu beneficiaza de suport financiar direct din cadrul proiectului respectiv. €žTineri si Liberi" si-a asumat anagajamentul de coordonare a proiectului in R.Moldova, constientizind necesitatea activitatiloor de comunicare / colaborare intre ONG din Reteaua informala a organizatiilor din domeniul HIV/SIDA, ITS si Narcomaniei din R. Moldova si partenerii lor din tara si din Romania.