UN ONG A PUBLICAT LISTA PERSOANELOR SI ORGANIZATIILOR VINOVATE DE CONDAMNAREA MOLDOVEI LA CEDO



Organizatia obsteasca "Juristii pentru Drepturile Omului" a dat publicitatii o noua lista a persoanelor si organizatiilor vinovate de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Lista cuprinde vinovatii de condamnarea Moldovei la CEDO in perioada decembrie 2006-decembrie 2007. Anterior, organizatia a dat publicitatii lista persoanelor vinovate de condamnarea tarii pina in decembrie 2006.

Potrivit Agentiei INFOTAG, pina la 31 decembrie 2007, CEDO a emis hotariri asupra unui numar de 105 cauze moldovenesti, inclusiv in 20 de cauze - in 2006, si in 60 - in 2007. Chiar daca in perioada de referinta Moldova a fost condamnata de 60 de ori, lista persoanelor si organizatiilor este mult mai mare, la un dosar revenind mai multi vinovati. Pe lista figureaza procurori, judecatori, diferite ministere.

"Scopul publicarii acestor liste este de a contribui la sporirea responsabilitatii autoritatilor publice si a transparentei in actul decizional. Faptul ca numele unei persoane este inscris in asemenea liste nu inseamna numaidecit ca aceasta persoana urmeaza a fi trasa la raspundere materiala sau penala. Totusi, in cazul in care comportamentul oficialului constituie o infractiune sau daca greseala acestuia a fost comisa intentionat sau din culpa grava, impotriva acestui oficial urmeaza a fi pornite proceduri penale si, respectiv, civile. In R.Moldova, stabilirea gradului vinovatiei este pusa in sarcina procuraturii", se spune intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Reprezentantii ONG "Juristii pentru Drepturile Omului" afirma ca lista persoanelor vinovate de condamnarea Moldovei la CEDO a fost intocmita in baza informatiilor detinute de catre avocatii care au reprezentat reclamantii la Curte si in baza hotaririlor CEDO. "Din acest motiv, ea ar putea sa contina inexactitati. Aceasta lista este incompleta, deoarece persoanele care au intocmit-o nu detin toata informatia relevanta", precizeaza juristii.

Infotag