CHDOM AFIRMA CA ARMATA DIN TRANSNISTRIA ASCUNDE COMPORTAMENTUL DEGRADANT APLICAT OSTASILOR



transnistriantank.jpgComitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R.Moldova (CHDOM) considera ca oficialii din armata transnistreana ascund voit comportamentul umilitor si degradant aplicat ostasilor. Potrivit Agentiei INFOTAG, marti, intr-o conferinta de presa, Teo Cirnat, director executiv CHDOM, s-a referit la cazul unui tinar, care a fost dat disparut si ulterior a fost gasit mort in apele Nistrului.

Cirnat a afirmat ca conducerea unitatii militare a stiut despre disparitia tinarului, intrucit dupa evadare acesta nu a fost cautat la domiciliu. Tatal soldatului, Ivan Colobisco, prezent la conferinta, a spus ca in vara anului 2007 fiul sau, Eugeniu Colobisco, a fost inrolat in armata transnistreana, iar dupa trei luni a evadat, pentru ca era batut cu regularitate, umilit fizic si moral de catre militarii superiori. Dupa doua luni, el a revenit si a insistat sa fie transferat intr-o alta unitate militara din Transni stria sau chiar din Ucraina. Birbatul spune ca si-a vazut fiul pentru ultima data pe 31 octombrie 2007, iar in ziua urmatoare a fost anuntat ca fiul a disparut din nou.


Pe 6 ianuarie 2006, televiziunea transnistreana a anuntat ca in Nistru a fost gasit corpul neinsufletit al unui militar. Analiza ADN, facuta in Transnistria, a aratat ca acesta nu era Colobisco. Parintii insa, avind dubii asupra corectitudinii analizelor efectuate, au solicitat repetarea expertizei la Rostov, care a confirmat faptul ca victima era Eugeniu Colobisco.

La solicitarea CHDOM, Procuratura Generala a initiat un dosar penal pentru elucidarea cauzelor decesului. Procuratura este obligata sa faca de urgenta expertiza medico-legala a trupului, pentru ca acesta sa poata fi inhumat.

Teo Cirnat a enuntat pozitia CHDOM, potrivit careia nu s-a dorit transferarea tinarului in alta unitate militara pentru a nu crea un precedent. Transferul ar fi scos la iveala faptul ca militarii sint supusi unui tratament degradant in unitatea respectiva.

Stefan Uritu, presedintele CHDOM, a declarat ca daca instantele din R.Moldova nu vor elucida cazul, Comitetul se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.

 

Infotag